2024 Boğasının Trend’i: Memecoin’ler-banner-imageAraştırma

2024 Boğasının Trend’i: Memecoin’ler

2024 boğası Bitcoin'in tekrardan tüm zamanların rekorunu aşması ve kendisine yeni bir zirve oluşturması olarak geniş bir kitle tarafından kabul görmektedir. Ancak bu dönemin yıldızı Bitcoin mi yoksa Memecoin'ler mi sorusuna ATH'a rağmen farklı cevaplar vermek mümkün.

2013 yılında, Bitcoin'in o dönemki yükselişi kripto para birimlerine olan ilgiyi artırırken, bir grup internet kullanıcısı eğlenceli bir deney yapmaya karar vererek Dogecoin (DOGE) isimli bir kripto para birimini oluşturdu. İnternette popüler olan bir Shiba Inu köpeğinin üzerine kurulan kripto para başlangıçta bir şaka olarak görülürken beklenmedik bir ilgi ile karşı karşıya kaldı.

Memecoin'lerin temelinde mizahı ve internet kültürünü kripto para birimleriyle harmanlamak yatmaktadır. Bu coin'ler genellikle popüler internet meme'lerinden ilham alır, düşük arz ve yüksek volatilite gibi özelliklerle bilinmektedirler. Başlangıçta yatırımcılar tarafından ciddiye alınmasalar da, memecoin'ler zamanla önemli bir kitleye ulaşmış ve günümüzde de hala ciddi etkiye sahip durumdadır.

2021 yılı, memecoin'ler için ilk dönüm noktası oldu. Özellikle Elon Musk'ın Twitter'da Dogecoin'e olan desteği, benzer kripto paraların fiyatlarında büyük bir artışa neden oldu. Bu durum, Shiba Inu (SHIB) ve Floki Inu (FLOKI) gibi diğer memecoin'lerin de popülerleşmesine yol açtı.

Günümüzde memecoin'ler özellikle son dönemdeki yükselişin de etkisi ile kripto para piyasasının önemli bir parçası haline geldi.

Temelde arkasında herhangi bir vaad, teknoloji ya da fayda bulunmayan bu kripto paralara gösterilen ilgi tamamen arkasındaki popülerlikten besleniyor. Popülerliğin yarattığı işlem hacmi, oluşan kültürün bir parçası olan yükselmesi için alım yapmaya devam etme yaklaşımı tüm bu memecoin ekosistemini oluşturan temel davranışları oluşturuyor.

Memecoin’ler dönem dönem ciddi miktarda işlem hacimlerine ve market değerlerine ulaşarak, piyasadaki paranın tek bir yerde toplanmasına sebep olabiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde de şahit olduğumuz bu trend, yaşanan yüzlerce kat yükselişler sebebi ile yatırımcıların dikkatini hızlıca çekiyor ve mantıklı yatırımların birden arkası boş yatırımlara dönüşmesi ile sonuçlanabiliyor.

İşte tüm bu yaklaşımın ve kültürün son zirvesi Bitcoin’in de zirveyi aşarak kendine yeni bir zirve yarattığı mart ayında oldukça yoğun şekilde yaşandı. PEPE ile başlayan serüven, Solana ekosistemine yönelerek milyarlarca dolarlık market değerlere ulaştı.

Devlet büyükleri temalı coin’ler

2024 yılı memecoin furyası devlet büyüklerini konu edinen, ilgili kimselere göndermelerde bulunan memecoin’ler ile başladı. Bu tarz coin’ler kim olduğu bilinmeyen kişiler tarafından üretilerek piyasaya sürüldü ve akabinde ise ciddi talep görerek milyar dolarlık market değerine ulaşmaları ile sonuçlandı. Yüzlerce hatta binlerce kat yükseliş yaşayan coin’leri gören yatırımcılar çılgınlar gibi paralarını bu tarafa aktarmaya başladı ve her şey bu şekilde başladı.

Trend’i takip et

Memecoin trend’i Bitcoin’in ATH yapışını dahi gölgede bırakarak paranın Solana ekosistemine akmasına neden oldu. Her saniye onlarca yeni memecoin’in üretilmeye başlandığı, yüz binlerce dolarlık yatırımların gerçekleştiği bir noktaya gelinirken birçok dolandırıcılık vakasının yaşandığı da gözlemlendi. Ancak yatırımcılar umursamadan yeni ve yükselen memecoin’lere yatırım yapmaya devam ediyordu. Tüm bu furya ile birlikte ciddi miktarda likidite bu tarafta birikmiş oldu.

Cüzdanıma SOL gönder

Yaşanan bu trend beraberinde yepyeni bir ön satış yöntemi doğurdu: Cüzdanıma SOL gönder. Bu yöntem ile sosyal medya üzerinden bir kişi memecoin çıkaracağını ileri sürerek SOL talep etti. Cüzdanına kısa süre içerisinde 10 binin üzerinde SOL gönderilmesi ile kripto para ekosistemi şaşkına dönerken, memecoin’lerin hafife alınmaması gerektiği gözler önüne serilmiş oldu. Aynı zamanda sert eleştirileri de beraberinde getirdi. Bir kesim bu furyaya düşünmeden yatırım yaparken, bir kesim ise uyarılarda bulunarak yapılanların mantıksız olduğunu savundu.

Cüzdana SOL gönderilmesi talep edilerek piyasaya sürülen memecoin’lerde ciddi bir şekilde hacim oluştu ve çok kısa sürede merkezi borsalardan listeleme dahi alındı. Bu durum diğer kullanıcıların dikkatini çekerek ilginç SOL kampanyalarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Zar atmak

Bir süre sonra bu trend yükseleceğine ve herkesin yatırım yapacağına olan inanca yönelik bir zara dönüştü. İnsanlar sahip oldukları paraları yeni birçok memecoin’e yatırıyor, memecoin çıkartacağını iddia eden kimselerin cüzdanlarına kendi rızaları ile gönderiyor ve yükseleceğini umuyorlardı. Yüz binlerce dolar kazanç elde edenler olduğu gibi milyonlarca dolar kayıplar yaşanlar da yer aldı.

Memecoin çılgınlığı 2013 yılından beri sürüyor. 2024 yılında Bitcoin’in ATH’ını dahi gölgeleyerek yılın ilk trend’i haline geldi. Beraberinde birçok eleştiriyi getirse de kripto para piyasalarında yaşanabileceklerin tıpkı arkasındaki teknoloji gibi bir sınırı olmadığını gözler önüne serdi.