AB, Kripto Para Şirketlerinden Kullanıcıların Varlıklarını Vergi Amaçlı Bildirmelerini İsteyecek

Avrupa Komisyonu'ndan gelen yeni bir teklif kripto varlık hizmet sağlayıcılarının AB merkezli müşterilerin işlemlerini vergi makamlarına rapor etme zorunluluğunu kapsıyor. Bu gelişme önümüzdeki yıllarda kripto para piyasasına uygulanacak olan AB'nin Kripto Varlıkları Piyasaları Yönetmeliği (MiCA) ile ilgili çok sayıda tartışmanın ardından geldi.

Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamada, "Vergi makamları şu anda, sınırlar arasında kolayca alınıp satılan kripto varlıklar kullanılarak elde edilen gelirleri izlemek için gerekli bilgilerden yoksundur. Bu durum, vergilerin etkin bir şekilde ödenmesini sağlama olanaklarını ciddi ölçüde kısıtlıyor ve bu da Avrupa vatandaşlarının önemli vergi gelirlerini kaybetmesi anlamına geliyor." ifadesi kullanıldı.

Söz konusu teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Konseyi'ndeki devlet temsilcilerinin oybirliğiyle onay vermesi gerekecek. Avrupa Komisyonu, yeni uygulamanın 2026 yılında başlamasını hedefliyor

AB'nin MiCA Yönetmeliği Oylaması Şubat 2023'e Ertelenmişti

Avrupa Parlamentosu, Kripto Varlık Piyasaları mevzuatına ilişkin nihai oylamasını Kasım ayında yapılacak bir genel kurul oturumunda yapacaktı; ancak söz konusu taslağın, 24 resmi AB diline çevrilmesi gerektiğinden bu sürecin uzayacağı belirtildi. Yönetmeliğin kabulünün Şubat 2023’te gerçekleşmesi bekleniyor.

Nihai parlamento oylamasının kabul edilmesindeki gecikme, MiCA'da özetlenen yeni kuralların muhtemelen en erken Şubat 2024'te uygulamaya gireceği anlamına geliyor.