ABD'de Haziran Ayı Tarım Dışı İstihdam Verisi Ne Anlama Geliyor?-banner-imageAraştırma

ABD'de Haziran Ayı Tarım Dışı İstihdam Verisi Ne Anlama Geliyor?

ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayı verisi 209.000 olarak açıklandı. Bu veri 250.000 olan uzman beklentilerinin altında kalarak yakın bir süre içerisinde beklentilerin altında gelen ilk tarım dışı istihdam verileri arasında yer aldı. Yine aynı dönemde işsizlik oranı ise %3,6 olarak gerçekleşerek herhangi bir değişim göstermedi.

Haziran ayı istihdam raporu, istihdamdaki büyümenin yavaşladığını, ancak hala güçlü olduğunu gösterdi. Eğlence ve konaklama sektörü en fazla yeni iş girişi sağlarken, bu alanda 67.000 yeni iş pozisyonu oluşturuldu. Profesyonel ve iş hizmetleri sektöründe 53.000 yeni iş girişi, taşımacılık ve depolama sektöründe ise 36.000 iş girişi sağlandı.

Haziran ayı istihdam raporu, Federal Rezerv'in 26 Temmuz'daki faiz kararı öncesinde yayınlanan son raporu olacak. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi verilerinin de FED’in hareketlerinde önemli etkisi olacak. CME Grup’un FedWatchTool verilerine göre piyasa bu verinin açıklanmasının ardından önümüzdeki FED toplantısında 25 baz puan faiz artırımını %92 seviyelerinde fiyatlamaktadır.

Adsız tasarım (24).jpg

Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir?

ABD tarım dışı istihdam verileri, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından yayımlanan aylık istihdam raporunu ifade eder. Bu rapor, ülkedeki tarım sektörü çalışanlarını, özel hanehalkı çalışanlarını ve kar amacı gütmeyen kuruluş çalışanlarını içermeyen toplam ücretli çalışan sayısı hakkında bilgi sağlar.

Rapor, ekonominin çeşitli sektörlerindeki iş girişlerini ya da kayıpları, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar ve ortalama haftalık çalışma saatleri gibi verileri içerir. ABD iş gücünün sağlığı ve gücü hakkında önemli bir gösterge olarak kabul edilir ve genel ekonomik koşullar hakkında bilgi sağlar.

Tarım dışı istihdam verileri, ekonomistler, yatırımcılar ve politika yapıcılar tarafından yakından takip edilmekte olup, ekonominin durumunu, iş gücü piyasası eğilimlerini ve para politikası kararları için olası etkilerini değerlendirmeye yardımcı olur. İstihdam büyümesini, ücret enflasyonunu ve genel ekonomik performansı değerlendirmek için sıkça kullanılır. ABD ekonomisini etkilemesi nedeniyle kripto para ekosisteminde de önemli bir rol oynamaktadır.