ABD Mayıs Ayı Enflasyonu Ne Anlama Geliyor? FED'in Kararına Etkisi Ne Olur?-banner-imageAraştırma

ABD Mayıs Ayı Enflasyonu Ne Anlama Geliyor? FED'in Kararına Etkisi Ne Olur?

ABD Mayıs Ayı Enflasyonu Ne Anlama Geliyor?

ABD’de de mayıs ayı tüketici fiyat endeksi diğer bir ifade ile enflasyon verisi açıklandı. Enflasyondaki düşüş trendi mayıs ayında da devam ederken nisan ayında 4,9 olan enflasyon verisi mayıs ayında beklentilerin altında olarak %4,0 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri sonrası ABD’de enflasyon son iki yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. FED’in faiz artırımlarının ekonomi ve riskli varlıklar üzerindeki negatif etkilerinin dışında enflasyonla olan mücadelesinde büyük bir başarı elde ettiği görülüyor. Aşağıdaki grafikte ABD’deki enflasyon oranları görülmektedir. Grafiği incelediğimizde FED’in faiz artırımlarının etkisi sert bir şekilde göstermeye başladığı 2022’nin ikinci yarısından itibaren enflasyonun her ay gerilediği görülüyor. Haziran 2022’de 9,1 seviyesine yükselerek son 40 yılın en yüksek enflasyonuna sahip olan ABD, mayıs ayı verisinin açıklanması ile yaklaşık 11 ay içerisinde 4,0 oranında bir enflasyona sahip olmuştur.

abd enflasyon mayıs.png

FED’in Kararına Etkisi Ne Olur?

Enflasyon verileri FED'in faiz kararları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yüksek enflasyon, ekonomide aşırı ısınma ve ürün ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde hızlı bir artış anlamına gelmektedir. Bu durumda da FED genellikle faiz oranlarını artırarak para arzını sınırlar ve ekonomiyi soğutmaya çalışır. FED pandemi ile açılan para arzı musluklarını bir süre önce kapattığını ve piyasada para arzını kısmak için faiz artırımına gideceğini belirtmiş ve bu yönde adımlar atmıştı.

Adsız tasarım (17).jpg

FED Başkanı Powell, her toplantı sonrası ısrarla veriler üzerinden ilerleyeceklerini ve enflasyondaki iyileşme sinyallerinin kalıcığından emin olmak istediklerini dile getirmişti. FedWatchTool beklentilerini incelediğimizde enflasyon verisi sonrası FED’in faiz kararının sabit olacağına dair görüşler yaklaşık %80 seviyelerinde seyrediyor. FED planladığı ve arzu ettiği yolda şu an için oldukça başarılı gözüküyor. Bu sebeple enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi halinde piyasada yeni bir faiz artışı ihtimali düşük görülmektedir.