ABD Seçimlerinde Bitcoin Lobisi: Adaylar Ne Düşünüyor-banner-imageAraştırma

ABD Seçimlerinde Bitcoin Lobisi: Adaylar Ne Düşünüyor

Amerika Birleşik Devletleri, 5 Kasım'da yapılacak seçimlere yaklaşırken giderek artan bir gerilimle karşı karşıya. Donald Trump ve Joe Biden arasındaki yarışta, yaşanan skandallar sürecin seyrini büyük ölçüde değiştirse de, adaylar vaatlerini ve duruşlarını korumaya devam ediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Biden’a karşı yürüttüğü seçim kampanyası her geçen gün kızışırken uğradığı suikast girişimi ve akabinde Biden’ın kovid çıkarak süreçten çekilmek zorunda kalması gidişatın seyrini neredeyse tamamen değiştirdi.

Trump, suikast denemesi sonrası adeta bir kahraman haline gelirken hastalığı sebebi ile çekilen Biden bunun da üzerine iyice güç kaybetti. Ancak her iki cephe de yaşananları fırsat bilerek ilerleyişine devam etmeyi tercih etti.

Trump son hız kampanyasını sürdürürken, Biden yerine Kamala Harris’i atayarak süreci ilerletme kararı verdi.

Adaylar ve politikalar son hız şekillenmeye devam ediyor olsa da seçimin kalbinde çok yakından tanıdığımız bir isim yatıyor: Bitcoin.

Özellikle Donald Trump’ın Biden’a karşı en büyük kozlarından biri olan Bitcoin, her geçen gün sürdürülen kampanyanın en agresif unsurlarından biri olmayı sürdürüyor. Diğer taraftan yalnızca Trump değil, Harris de attığı son dönemdeki adımlar ile kripto paralara sıcak yaklaşarak mevcut yaklaşımın aksine yapıcı bir gidişatı tercih ettiği görülüyor. Süreçteki diğer adaylardan da benzer adımların görülmesi seçimin kalbinde Bitcoin’in dolayısıyla kripto paraların olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor.

Trump’ın Bitcoin vaatleri

Bitcoin’i seçim sürecinde en çok benimseyen ve bir nevi kullanan aday olarak Donald Trump’ı gösterebiliriz. Trump sürdürüğü seçim politikasında ABD’de süren halihazırdaki yaklaşımı sert şekilde eleştirerek bu havanın değişmesi gerektiğini öne sürüyor.

Yalnızca yaklaşımdan değil ayrıca alınacak aksiyonların kapsamından da yakınan Trump: “eğer biz olmazsak başkası olacak, ABD’yi kriptonun merkezi haline getirmeliyiz.” sözleri ile kriptonun hakimiyetini Çin’e bırakmak istemediğini dile getirdi. Diğer yandan Bitcoin için katıldığı konferansta radikal açıklamalarda bulunan Trump, fiyatın yükselmeye devam edeceğinden ve çok önemli noktalara geleceğinden bahsetti.

Bitcoin’in yalnızca kendisine değil madenciliğine de değinen Trump, ABD’de bu konuda çalışma yapılması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca en önemli açıklamalarından biri ise Bitcoin’i rezerv para birimi olarak değerlendirebileceğini açıklamasıydı. Trump’ın genel olarak Bitcoin’e ve kripto paralara olumlu ve yapıcı yaklaşımı piyasalar tarafından iyi şekilde karşılandı.

Kamala Harris ne düşünüyor?

Trump’ın en büyük rakibi Kamala Harris’in kripto paralar konusunda yaklaşımı geçmişine bakıldığında net bir şekilde bilinmiyor. Trump’ın konuşmasına kadar bu noktada nasıl bir yaklaşım sergileyeceği bilinmezliğini koruyordu. Ancak konuşmanın oluşturduğu etki ile birlikte Harris’in ekibi ABD’nin önde gelen kripto para şirketleri ile iletişime geçti. Ayrıca yine sektörün önde gelen isimleri ile iletişime geçen ekip bu yaklaşımları sebebi ile olumlu yorumlar topladı.

Atılan bu son adım ile görülüyor ki Harris, Biden’ın aksine bu sektörün varlığını kabul ediyor ve bu konuda fikir danışıklığına giderek yapıcı bir ortam kurmaya hazırlanıyor.

Bir isim daha var

Başkan adaylarından Robert F. Kennedy Jr da Bitcoin konusunda iddialı açıklamalar yapan isimler arasında yer aldı. Kennedy yaptığı açıklamada ABD’nin sahip olduğu altın rezerv’i kadar Bitcoin alımı yapacağını söyledi.

Vaat ettiği Bitcoin 615 milyar dolarlık bir alımı gerektiriyor.