ABD Senatörü Lummis: Kripto Tasarısı 2023 Yılı Başlarında Oylamaya Sunulabilir

ABD Senatörü Cynthia Lummis ve mevkidaşı Kirsten Gilibraand geçtiğimiz ay hazırladıkları kripto tasarısını kamuoyuna tanıtmıştı. Lummis, dün yaptığı açıklamada ilgili kripto tasarısının bu yıl oylamaya sunulmasının pek olası olmadığını ifade etti.

Lummis, Bloomberg'e verdiği demeçte, kripto tasarısının geniş kapsamlı bir dizi düzenleyici yönü kapsayan "büyük bir konu" olduğunu söyledi. Kripto mevzuatının 2023 yılı başlarında ABD Senato’sunda oylanabileceğini belirten Lummis, tasarının halen çeşitli komitelerden geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Kripto tasarısında hangi maddeler mevcut?

ABD Senatörleri Kirsten Gillibrand ve Cynthia Lummis’in geçtiğimiz ay açıkladığı kripto tasarısındaki önemli maddeler arasında şunlar yer alıyor:

  • ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), spot piyasalar üzerinde yetki sahibi olarak kripto varlıkların denetleyicisi olacak.
  • 200 dolardan daha az miktardaki alım-satım işlemlerinde kripto paralar kullanıldığı durumlar vergiden muaf hale getirilecek. Böylece küçük ölçekli mal ve hizmet satın alımları için kripto para birimlerinin kullanımının yaygınlaşmasının yolu açılmış olacak.
  • Senatörler düzenleyicilerin kripto firmalarının yeni ürünleri sınırlı bir ölçekte ve sürede test etmesine izin verdiği bir endüstri “koruması” öneriyor.
  • Tüm sabit koin ihraççılarından rezerv, varlık türü ve varlıkların ayrıntılı açıklamalar istenecek.
  • Bankaların ve kredi birliklerinin sabit koin ihraç etmeleri için yeni bir çerçeve olacak, ancak ihraççıların mevduat kurumu haline gelmesi gerekmeyecek.
  • Tasarı ayrıca, dijital varlık satışları yoluyla fon toplayan şirketlerden SEC'e bildirim yapmasını da gerektiriyor.
  • Tasarı, sektördeki pek çok kişinin lobi yaptığı özdenetim kuruluşunu (SRO) otomatik olarak oluşturmuyor; ancak SEC ve CFTC'den bir çalışma için teklif çağrısında bulunuyor.
  • Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'na kripto emtialardaki spot piyasalar üzerinde yetki veriliyor.