Acala Token (ACA) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Acala Token (ACA) Nedir?

Projenin Adı: Acala Token

Projenin Belirteci: ACA

Projenin İnternet Sitesi: https://acala.network/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/AcalaNetwork

Projenin İzahname Adresi: https://github.com/AcalaNetwork/Acala-white-paper/blob/master/Acala_Whitepaper.pdf

A. Acala Token (ACA) Nedir?


Acala, tüm Polkadot ekosistemi için bir DeFi merkezi oluşturan zincirler arası merkeziyetsiz bir finans projesidir. Protokol, düşük gas ücretlerini ve genel ölçeklenebilirlik özelliklerini sağlayan borç verme, ödünç alma ve staking dahil olmak üzere çeşitli DeFi ürünleri ve hizmetleri sunar. Bu finansal uygulamalar iki ana protokolden yararlanır: Homa ve Honzon. Homa, tokenize edilmiş bir staking likidite protokolü, Honzon ise zincirler arası bir sabit koin protokolüdür.

Acala, 32 milyonun üzerinde DOT (yaklaşık 1.3 milyar dolar) topladıktan sonra 11 proje arasından Polkadot parachain müzayedesinin ilk kazananıdır.


B. Acala Token (ACA) Neler Sunmaktadır?

Acala, merkeziyetsiz bir finans (DeFi) ağı ve Polkadot (DOT) için likidite merkezinden oluşan, Ethereum uyumlu, akıllı bir sözleşme platformudur. Acala'nın altyapısı, bir sabit koin ağı ve likidite staking platformu içerir. Acala'nın sabit koin ağı, Polkadot'ta merkeziyetsiz finans (DeFi) için bir yapı taşı işlevi görüyor. Acala Network, Polkadot ağının güvenlik katmanı olan Relay Chain’e bağlı çalışarak kullanıcıların varlıklarını Polkadot'un bağlandığı parachain’lere transfer etmesine imkan sağlar.

Acala ekosistemi, kullanıcıların LDOT için DOT belirteçlerini stake etmelerine de izin veren, otomatik piyasa yapıcı (AMM) modeli tarafından desteklenen merkeziyetsiz bir borsa (DEX) içerir. LDOT, Polkadot'a özgü, merkeziyetsiz, algoritmik bir sabit koin olan Acala Dollar'ı (aUSD) teminat altına almak için yatırılabilir, ödünç verilebilir veya kullanılabilir. Acala, Polkadot ekosistemine dağıtılmadan önce Polkadot'un Kusama adlı sözde "canary network” üzerinde yeni işlevselliğin ilk kez kanıtlanabildiği Acala test ağı olan Karura'nın Polkadot eşdeğeridir. Karura, 2021 yazındaki parachain slot müzayede sürecinde Kusama'da bir parachain güvence altına alan ilk projeydi. ACA, Acala'nın akıllı sözleşme yürütmesine güç veren ve sahiplerinin ağ geliştirme konusunda oy kullanmasına izin veren yerel tokenidir.


C. Acala Token (ACA) Teknolojisi

Acala bir DEX, sabit koin ve likidite staking protokolü sunar. Polkadot için bir Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumlu merkeziyetsiz finans merkezi olan Acala, Ethereum ağındaki hem DOT tabanlı türevlere hem de varlıklara ve merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) erişim sağlar. Ağ şu anda otomatik piyasa yapıcı (AMM) tabanlı merkeziyetsiz alım satım platformu olan Acala Swap'tan ve Polkadot ağı için likidite sağlamak üzere geliştirilmiş iki protokolden oluşuyor: Honzon ve Homa.

Honzon

Honzon, sabit koin protokolüdür. Honzon tarafından desteklenen stablecoin, 1 ABD dolarına sabitlenmiştir. DOT cinsinden Honzon'a teminat veya Bitcoin (BTC) ve Ether (ETH) gibi köprülenmiş varlıklar sağlanabilir. Honzon'un gelişmiş güvenliği ve istikrarı, " Off-Chain Worker" olarak bilinen otomatik bir program hizmeti tarafından sağlanır. Off-Chain Worker, tasfiye riski taşıyan pozisyonları izler ve otomatik olarak kapatır.

Homa

Homa protokolü, algoritmik olarak ayarlanmış bir staking stratejisi aracılığıyla likidite sağlar. Homa, Acala Swap'ta bir staking havuzu kurarak stake edilen varlıkları tokenize eder. Acala Swap içinde LDOT, stake edilen DOT ile değiştirilerek Polkadot'a bağlı tüm zincirlerde alınıp satılabilir. LDOT, sahipleri tarafından herhangi bir zamanda DOT için kullanılabilir.

ACA, Acala ağı içindeki yönetişim tokenidir. Üç ana kullanımı şunlardır:

Parachain Leasing: Bir parachain slotunu güvence altına almak için, Acala için DOT bağlayan herkes, parachain leasing aşamasında ACA token alacaktır.

Yönetişim: ACA belirteçleri, ağ değişiklikleri önermek, referandumlarda oy kullanmak ve ücret yönetimi gibi yönetişim konularına katılmak için kullanılır.

İşlem ücretleri: Hem Honzo hem de Homa protokolleri, CDP geri ödemelerinden, tasfiyelerden ve L-DOT işlemlerinden ücretler üretir.


D. Acala Token (ACA) Ekip ve Şirketi

Acala, 2019 yılında Laminar ve Polkawallet arasında bir iş birliği düzenlemesi olarak kuruldu. Acala ekibi, kurucu ortaklar Fuyao Jiang, Ruitao Su, Bette Chen ve Bryan Chen tarafından yönetilmektedir.


E. Acala Token (ACA) Dijital Varlık Ekonomisi

Acala ağının yerel tokeni ACA’nın maksimum arzı 1.000.000.000 ACA’dır. 3 Ocak 2023 itibarıyla, 571.172.222 adet ACA dolaşımdadır, bu da maksimum arzın %57’sini oluşturmaktadır.


F. Acala Token (ACA) Değerlendirmesi

5 yıllık bir çalışma sonrasında başlayan Polkadot Parachain’leri, özelleştirilmiş bir ekosistem sunmaktadır. Polkadot’un güvenli, ölçeklenebilir ve çoklu zincir entegrasyonlu yapısından faydalanabilmektedir. Yedi gün boyunca 81.000 katılımcının katkıda bulunduğu 32 milyondan fazla DOT ile Acala, parachain slotunu Kasım 2021'de güvence altına aldı. Acala ağının Genesis bloğu 18 Aralık 2021'de başlatıldı. Acala’nın Parachain müzayedelerinin ilk kazanını olması, arkasında yatan teknolojinin umut vadettiğinin bir göstergesi olmuştur. Acala Ağı, çok yönlü bir ürün ve hizmet ekosistemidir. Örneğin, Homa Protokolü, tokenize stake edilmiş varlıkların yaygın likidite eksikliğini çözmeye yardımcı olmak için tasarlandı. Yalnızca yatırım olarak değil, aynı zamanda Ethereum DeFi ekosistemindeki likidite mining uygulamalarına benzer şekilde diğer DeFi uygulamalarında da kullanılabilen karşılık gelen L-Varlıkları oluşturarak Acala'da stake edilen varlıkları tokenize etmek için özel olarak oluşturulmuştur.