Airdrop Nedir?-banner-imageAkademi

Airdrop Nedir?

İngilizce “Airdrop” kelimesi genel anlamı ile dilimizde “havadan atma”, “havadan düşme” ya da “havadan gelen” gibi anlamlara gelmektedir. Askeri literatürde de havadan uçak ile bir bölgeye bırakılan yardım olarak kullanılmaktadır. Kripto paralar özelinde ise “Airdrop”, kripto parayı ortaya çıkaran proje sahipleri ya da kurumun kullanıcılarına belirli şartlar dahilinde ya da şartsız olarak gerçekleştirdikleri ücretsiz kripto para dağıtım işlemine verilen isimdir. Airdrop kavramı, son yıllarda birçok kripto para projesinin ortaya çıkması ile oldukça popüler hale gelmiştir. Kripto para projelerinin sayısı ve aralarındaki rekabet düşünüldüğünde günümüzde projelerin aradan sıyrılabilmeleri ve öne çıkabilmeleri için Airdrop etkinlikleri büyük önem taşımaktadır. Airdrop etkinlikleri genellikle Bitcoin ve Ethereum blokzinciri üzerinde çıkışı gerçekleştirilen kripto paraları içermektedir. Bu blokzincirler dışında gerçekleşen Airdrop etkinlikleri de bulunmaktadır.

Neden Airdrop Yapılmaktadır?

Airdrop’ların yapılmasının başlıca sebebi, projenin sahip olduğu kripto paranın geniş kitlelere yayılmasını sağlayarak bilinirliğini arttırmaktır. Airdrop’lar sayesinde yatırımcılar ücretsiz bir şekilde kripto paraya sahip olabilmektedir. Bu sayede birçok yeni potansiyel yatırımcıya kripto parayı ve projeyi tanıtma imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Airdrop sayesinde projeye yatırımcı da kazandırılmaktadır. Projenin bilinirliğinin artması belirli bir yatırımcı kitlesinin gelmesinin de önünü açmaktadır. Bir diğer önemli sebep de kripto paranın işlem hacmini arttırarak likiditesini yükseltmektir. Yatırımcılar ücretsiz elde ettikleri kripto paralarla işlem gerçekleştirerek kripto paranın işlem gördüğü platformlarda derinlik sağlayabilmektedirler. Bu sebeple alım satım platformları da kendi kripto paralarını çıkararak “Airdrop”lar sayesinde kazanç sağlayabilmektedirler.

Bu Airdrop’larda kripto paralar ücretsiz olarak verilmesine rağmen kullanıcılardan bazı şartları yerine getirmesi talep edilebilmektedir. Örneğin kullanıcılardan KYC (Know Your Costumer) işlemlerini gerçekleştirmeleri talep edilebilir. Bunun dışında projeler bir topluluk oluşturmak amacı ile kullanıcılarından çeşitli etkinliklere ya da sosyal medya hesaplarına katılmalarını isteyebilir.

ICO olarak ifade ettiğimiz "Koinin ilk ihracı" etkinliklerinde de sık sık Airdrop gerçekleştirilmektedir. ICO’larla ilgili detaylı bilgi için akademi bölümümüzdeki yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Geçmişte Gerçekleşen Önemli Airdrop Örnekleri

Günümüze kadar birçok kripto para projesi tanıtım ya da kullanıcı çekme amacı ile Airdrop gerçekleştirmiştir. Bu Airdrop’lar arasından en bilineni şüphesiz Bitcoin Cash’tir. 2017 yılında Bitcoin topluluğu içerisindeki anlaşmazlık sonucu ortaya çıkan sert çatallanma ile Bitcoin Cash ortaya çıkarılmıştır. Sert Çatallanma (Hard Fork) ve Bitcoin Cash sert çatallanması ile ilgili detaylı bilgi için akademi bölümümüzdeki “Çatallanma (Fork) Nedir?” yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu sert çatallanma sonucu Bitcoin sahibi her kullanıcıya elinde bulundurduğu Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Cash, airdrop ile ücretsiz bir şekilde tanımlanmıştır. Bu sayede Bitcoin yatırımcılarının hepsi Bitcoin Cash sahibi olmuş ve Bitcoin Cash yeni bir kripto para birimi olarak önemli bir likiditeye sahip olmuştur. Bunun dışında 2017 yılı Temmuz Ayında OmiseGo, Ethereum blokzinciri üzerinde 0.1 ETH ve fazlasına sahip olan kullanıcılara bir Airdrop gerçekleştirmiştir. Airdrop ile verilecek kripto paralar 2017 yılı Eylül ayında dağıtılmıştır. OmiseGo toplam kripto para arzının %5’ini bu şekilde dağıtmış ve 460.000’den fazla kullanıcı bu Airdrop’tan faydalanmıştır.

BTXN Coin de Bitexen tarafından Ethereum blokzinciri üzerinde ERC-20 token standardı ile sadece 15 milyon adet üretilmiş yerli ve milli bir kripto paradır. Bitexen olarak kullanıcıların platformu deneyimleyebilmesi adına “Airdrop” yöntemi ile kullanıcılara ücretsiz BTXN Coin dağıtımı gerçekleştirilmiş ve çeşitli yarışmalar kapsamında Airdrop etkinliğine devam edilmektedir. Yarışmalarla ilgili bilgi almak için buraya tıklayarak “Yarışmalar” sayfamıza ulaşabilirsiniz.