Algorand (ALGO) Neden Yükseldi? -19.09.2022

Algorand, Massachusetts Institute of Technology'de bilgisayar bilimleri profesörü olan ve dijital para birimleri ve blokzincir protokolleri üzerine yaptığı çalışmalarla 2012 Turing Ödülü'nü alan Silvio Micali tarafından 2019 yılında başlatıldı. Algorand, merkeziyetsizlik, ölçeklendirme ve güvenlik önündeki teknik engelleri aşarak Ethereum ile rekabet etmeyi amaçlayan bir Katman 1 blokzincir projesidir. Birden fazla uygulamayı destekleyen ve kendi kendine çalışabilen blokzincir tabanlı merkeziyetsiz bir ağ olan Algorand, Bitcoin ve diğer blokzincir ağlarında yaşanan işlem yavaşlığı problemini çözmek üzere tasarlanarak yüksek hız ve verimlilik vadetmektedir. Algorand, yüksek işlem hızlarının yanı sıra akıllı sözleşmelere de olanak tanıdığından, Merkeziyetsiz Finans (DeFi), ödeme çözümleri ve düzenlenmiş dijital varlıkların benimsenmesinde rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca projenin web sitesindeki bilgilere göre "Algorand'ın performansı ve temel işlevselliği, büyüyen NFT ekosistemlerini desteklemek için benzersiz bir şekilde konumlandırılmıştır.”

Algorand (ALGO), Bitcoin’in düşüşüyle birlikte piyasanın aşağı yönlü hareket etmesine karşın ayakta kalmayı başararak dikkati çekti. ALGO, son 24 saatte %2.55’lik yükselişle yaklaşık 5.9 TL’den işlem görüyor. ALGO’nun tüm piyasalardaki işlem hacmi ise son 24 saatte %368 artışla yaklaşık 190 Milyon USD değerinde görünüyor.

Mayıs ayında Algorand, FIFA'nın resmi blokzinciri ortağı olarak ilan edilmişti. Eylül ayı başında FIFA, Dünya Kupası öncesinde Algorand Üzerinde NFT platformunu başlatacağını bu ayın sonlarına doğru açılacak olan platformda unutulmaz futbol anları, sanat eserleri ve görsellerin yer alacağını duyurmuştu. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde Algorand'ın son protokol yükseltmesinin 6.000 TPS'ye 5 kat performans artışı ve 4 saniyenin altında blok gecikmesi ve kesinliği sağladığı açıklanmıştı. Tüm bu gelişmelerin ALGO’nun fiyatına olumlu etkileri olduğu söylenebilir.