Algorand (ALGO) Neden Yükseldi? -23.09.2022

Algorand (ALGO) Massachusetts Institute of Technology'de bilgisayar bilimleri profesörü olan ve dijital para birimleri ve blokzincir protokolleri üzerine yaptığı çalışmalarla 2012 Turing Ödülü'nü alan Silvio Micali tarafından 2019 yılında başlatıldı.

Algorand, birden fazla uygulamayı destekleyen ve kendi kendine çalışabilen blokzincir tabanlı merkeziyetsiz bir ağdır. Bitcoin ve diğer blokzincir ağlarında yaşanan işlem yavaşlığı problemini çözmek üzere tasarlanan Algorand ağı, yüksek hız ve verimlilik vadetmektedir.

Algorand, Pure PoS sistemi üzerinde çalışmaktadır. Bu sistemde, zincirdeki bir sonraki bloğu doğrulamak ve onaylamak için katılan ALGO sahiplerinden rastgele komiteler seçilmektedir. Bu rastgele eşleştirme, Algorand'ın kurucusu tarafından tasarlanmış olan VRF (Doğrulanabilir Rastgele İşlev) adlı benzersiz bir şifreleme aracı sayesinde çalışmaktadır. Algorand ekosisteminin yerel tokeni ALGO’dur. Algorand ağı üzerinde çalışan madenciler ALGO ile ödüllendirilmektedir.

Birden fazla uygulamayı destekleyen ve kendi kendine çalışabilen blokzincir tabanlı merkeziyetsiz bir ağ olan Algorand, Bitcoin ve diğer blokzincir ağlarında yaşanan işlem yavaşlığı problemini çözmek üzere tasarlanarak yüksek hız ve verimlilik vadetmektedir. Algorand, yüksek işlem hızlarının yanı sıra akıllı sözleşmelere de olanak tanıdığından, Merkeziyetsiz Finans (DeFi), ödeme çözümleri ve düzenlenmiş dijital varlıkların benimsenmesinde rol oynamayı hedefliyor.

ALGO, son 24 saatte %9.63’lük yükselişle yaklaşık 7.24 TL’den işlem görüyor. ALGO’nun tüm piyasalardaki işlem hacmi ise son 24 saatte %81 artışla yaklaşık 571 Milyon USD değerinde görünüyor.

Algorand'ın en büyük teknolojik başarılarından biri dün gerçekleşti. Şöyle ki Algorand blokzinciri artık state prooflara sahip. State proofların bir sonucu olarak Algorand blokzinciri, herhangi bir mesajın tamamen merkeziyetsiz bir şekilde imzalanabilmesini sağlıyor. Algorand Kurucu Ortağı Silvio Micali, state prooflar sayesinde blokzincirlerin kuantum saldırılarına karşı bile güvenli olduğunu öne sürüyor. Bu güncellemenin ALGO’nun fiyatına olumlu bir yansıması olduğu düşünülebilir.