Altın Fiyatında Neler Oluyor? - 22.08.2022

Temmuz ayının ikinci yarısı itibarıyla resesyon risklerinin artması ve küresel tedarik zincirini olumsuz etkilemesi muhtemel jeopolitik riskler sebebiyle yükselişe geçen GOLDP, 9,41 seviyesinden 10,38 seviyesine kadar yükselmişti. Mevcut durumda haftaya %0,09 yükselişle başlayan GOLDP’de Çin’de başlayabilecek olası covid-19 kapanmaları, Çin-Tayvan ve Ukrayna-Rusya gerginliği altın fiyatını etkileyebilecek gelişmeler arasında yer alıyor.

Çin’deki emlak krizi derinleşmeye devam ediyor. Covid-19 etkisiyle daha da hissedilir hale gelen ekonomik durgunluğu önlemek için kredi talebini artırıcı adım atılıyor. Bu sebeple merkez bankası borç verme faizlerinde düşüşe giden Çin’de emlak yatırımları ve yeni başlayan emlak projelerinin yüzdelik (%) değerini aşağıdaki grafikten görüntüleyebilirsiniz.

msg-610684194-18619.jpg

Kaynak: China National Bureau of Statistics

GOLDP Nedir?

GOLDp, her bir token’in 0,01 gram altın değerine eşit olduğu bir dijital varlıktır. Dayanak varlık olarak kullanılan fiziksel altın, 995 milyem ayarında (0.995 saflık derecesinde), LBMA tarafından akredite edilmiş rafineriler tarafından üretilen, global geçerliliğe sahip standart altın külçelerinden oluşmaktadır. Oluşturulan her bir token karşılığı altın Golden Global Bank aracılığı ile Loco London muhabir banka hesaplarında veya Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’nda fiziksel olarak tutulmaktadır.

GOLDp Ethereum tabanlı olup ERC-20 protokolüne göre üretilmiştir ve ERC-20 destekleyen tüm Ethereum cüzdanlarında saklanabilir. GOLDp ilk arz miktarı 1,000,000 GOLDp Token'dir. GOLDp arzı artırılabilir ve azaltılabilir özelliğe sahiptir. Bu kapsamda rezervlere eklenen her fiziki altın için karşılığında Ethereum blokzinciri aracılığı ile yeni GOLDp varlıkları üretilebilmektedir.

Her bir GOLDp Token, 1 gram altının yüz parçaya bölünmesi ile oluşan parçalara eşittir. Böylece, 100 GOLDp sahibi bir yatırımcı 1 gram altına denk gelen dijital varlığa sahip olmuş olur.