Arbitraj Nedir? -banner-imageAkademi

Arbitraj Nedir?

Arbitraj yatırımcıların sıkça uyguladığı yatırım stratejilerinden biridir. Bu stratejide, yatırımcılar farklı borsalardaki fiyat farklılıklarını takip ederek fırsat kovalar. Arbitraj, bir varlığın fiyatının daha düşük olduğu bir piyasadan satın alınması ve aynı anda fiyatının daha yüksek olduğu bir piyasada satılmasıdır. Kısaca arbitraj, yatırımcıların iki piyasa fiyatı arasındaki farktan kar elde etmelerini sağlar. Fiyat farklılıkları küçük ve kısa süreli olsa da, yatırım büyük bir hacimle yapıldığında getirisi yüksek olabilir.

Arbitraj Türleri;

Alım Satım Platformları Arası Arbitraj

En basit arbitraj stratejisidir. Alım satım platformları arası arbitraj, bir kripto para biriminin bir platformdan alınıp diğer platform da satılmasına dayanır.

Üçgen Arbitraj

Üçgen arbitraj, piyasalarda üç farklı para birimi arasındaki fiyat farklılığından yararlanan yatırım stratejisidir. Üçgen arbitraj stratejisi, ilk para birimini ikinci para birimiyle, ikinci para birimini üçüncü para birimiyle ve üçüncü para birimini ilk para birimiyle değiştiren bir yatırım stratejisidir. Örneğin, Bitcoin ve Ethereum arasındaki fiyat, Ethereum ve Solana arasındaki fiyattan düşükse, yatırımcı BTC/ETH satın alır, ardından ETH/SOL satın alır ve sonra farktan kar etmek için SOL/BTC satın alır. Böylelikle yatırımcının elindeki BTC miktarı artmış olur. Üçgen Arbitraj çok nadiren meydana gelir, çünkü bu tür fırsatlar ortaya çıktığında, yatırımcılar fiyat farklarından yararlanmak için işlem gerçekleştirir. İşlemler yapıldıktan hemen sonra fiyatlar tekrar denge seviyesine gelir.

Sınır Ötesi Arbitraj

Sınır ötesi arbitraj, iki veya daha fazla ülke arasındaki fiyat seviyelerindeki farklılıklardan yararlanan yatırım stratejisidir. Fiyatın nispeten ucuz olduğu bir ülkedeki alım satım platformunda bir varlık satın alıp nispeten daha pahalı olduğu bir ülkenin alım satım platformuna satarak aradaki farktan kâr elde ederler.

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Arbitraj

Merkeziyetsiz finans veya DeFi, akıllı sözleşmeler sayesinde, insan müdahalesi olmadan işleyen finansal borç verme ve borç alma protokollerini ifade eder. Merkezi olmayan bir platformdaki varlıkların fiyatlandırması, kripto varlıklarını havuza koyarak likidite sağlayan yatırımcılara bağlıdır. Merkeziyetsiz finans arbitraj stratejisi, DeFi borç verme protokolleri tarafından sunulan çeşitli enstrümanlardan kar elde etmeyi amaçlar. Örnek vermek gerekirse, bir platformda BTC/USD işlem çifti 20.000 USD, diğer platformda veya merkezi bir alım satım platformunda BTC/USD işlem çifti 20.200 USD ise yatırımcı DeFi platformlarından borç alır ve yatırım botları sayesinde, arbitrajcı iki platform arasında alım/satım işlemlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirir ve fiyatı denge seviyesine getirir. Fiyat denge seviyesine gelene kadar yatırımcı %1'lik kazanç sağlar. Yatırımcı %1 karı elde ettikten sonra DeFi platformlarından aldığı borcu geri öder.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.