ARPA Chain (ARPA) Neden Yükseldi? (19.05.2023)

ARPA Chain, merkeziyetsiz bir hesaplama ağı olarak çalışmaktadır. ARPA Chain, kriptografik Çoklu Hesaplama ("MPC") tarafından etkinleştirilen, blokzincir tabanlı bir layer-2 çözümüdür. Protokol, blokzincirden bağımsız bir layer-2 ölçeklendirme çözümü olması bakımından diğer blokzincir teknolojilerinden farklıdır. Ek olarak ağ, kriptografik özel akıllı sözleşme yürütme gibi gizlilik özelliklerini de kullanıcılarına sunmaktadır.

ARPA Chain yerel tokeni olan ARPA’nın kullanım durumları arasında hesaplama maliyeti, veri ve model kullanım ücreti, güvenlik teminatı, topluluk yönetimi vb. bulunmaktadır. ARPA Ethereum ağında çalışmaktadır.

ARPA Chain, projesinin temel hedefi, verilerden yararlanmak için mülkiyet sahipliğini ortadan kaldırarak, veri kiralama sistemini oluşturmaktır. ARPA Chain’in çözüm sunduğu birçok hesaplama ağının muzdarip olduğu bir diğer büyük sorun, yanlış verilerdir. Hesaplamalar zincir dışı yapıldığında her zaman ek bir risk bulunmaktadır. Bu zincir dışı (Off-chain) işlemler genellikle merkezi bir sistemden gelmekte ve bu da onları zayıf bir nokta haline getirmektedir. ARPA Chain, tüm dış kaynaklı verilerin çapraz referanslı kalmasını sağlamak için özel akıllı sözleşmeleri entegre etmektedir. ARPA Chain ağının MPC Algoritması, birçok farklı tarafın verilerini gizli tutarak aynı anda hesaplama fonksiyonlarını çalıştırmasına olanak sağlamaktadır.

ARPA, son 24 saatte %10.10’luk yükselişle birlikte yaklaşık 1.09 TL’den işlem görüyor. ARPA’nın bugünkü yükselişi, ARPA’nın geçtiğimiz günlerde yaşadığı düşüşün akabindeki düzeltme hareketi olarak görebiliriz.