Astar (ASTR) Neden Düştü? -17.10.2022

Sota Watanabe'nin 2019 yılında kurduğu Astar (eski adıyla Plasm), Polkadot üzerinde EVM, Web Assembly ve Layer 2 çözümlerini destekleyen çok zincirli bir merkeziyetsiz uygulama merkezidir. ASTR, ağın yerel ve yönetim tokenıdır. ASTR token sahipleri ağ yönetimine katılabilmekte, işlem ücretlerini ödeyebilmekte ve token’ı kilitleme (stake) yöntemiyle ödüller kazanabilmektedir.

Astar, Web 3.0 ekosisteminde akıllı sözleşmeler yapmak için merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesi için geliştirilmiş bir platformdur. Uygulama geliştiricileri için blokzincire özel bir ödül sistemi bulunmaktadır. Ağın stake ödüllerinin neredeyse yüzde ellisi uygulama geliştiricilerine verilmektedir.

Astar, geliştiricilerin ölçeklendirme tasarımlarını özelleştirmek için OVM modülünü kullanmalarına olanak tanır. Daha sonra, geliştiriciler Plasma veya ZK rollup'larını kullanarak uygulama katmanlarını Astar'ın temel katmanına ekleyebilirler. Astar'daki Layer 2 çözümleri verileri depolar ve durum geçişlerini Astar'ın temel katmanında gerçekleştirir.

ASTR son 24 saatte %5.87 düşüşle birlikte yaklaşık 0.69 TL’den işlem görüyor. ASTR’nin son 24 saatte tüm piyasalardaki işlem hacmi de %41 düşüşle yaklaşık 9 milyon USD olarak görünüyor. ASRT’nin geçtiğimiz günlerde global bir kripto varlık platformunda listelenmesi, Tokya’daki etkinlik, Oasys games ile olan iş birliği gibi gelişmelerin son 24 saatteki fiyatlara olumlu yönde bir etkisinin olmadığını görüyoruz. ASTR’deki bu düşüşe teknik analiz kaynaklı faktörler neden olmuş olabilir.