Atomic Swap Nedir?-banner-imageAkademi

Atomic Swap Nedir?

Atomic Swap, merkezi bir platforma veya diğer üçüncü taraf aracılara ihtiyaç duymadan farklı kripto para birimlerinin takasını sağlayan akıllı sözleşmelere dayalı bir teknolojidir. Atomic Swap farklı blokzincirler arasında gerçekleştirilebilir.

Atomic Swap, fikri ilk olarak Tier Nolan tarafından 2013 yılında ortaya atılmıştır. Bununla birlikte geçmişte birçok kişi Atomic Swap fikrini sunmuştur. Buna istinaden bazı kesimlerde Daniel Larimer’in 2012 yılında sunduğu “P2PTradeX” protokolünün ilk Atomic Swap prototipi olduğu da düşünülmektedir.


Atomic Swap Nasıl Çalışır?

En önemli avantajlarından biri üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan güvenli işlem yapabilme imkanı sunmasıdır. Aracılar yerine alım satım işlemleri kullanıcıların kendi cüzdanları aracılığıyla gerçekleşmektedir. Swap işlemi gerçekleşirken tarafların ikisinin de onayı gerekmektedir. Eğer onay gerçekleşmezse işlem iptal olur. Böylece olası bir dolandırıcılık ihtimali ortadan kalkmış olmaktadır. Onay ya da red için iki tarafa da belli bir süre sunulmaktadır. Atomic Swap, zincir üstü ya da zincir dışı olarak iki şekilde yapılabilmektedir.

Atomic Swap çalışma sistemini bir örnek üzerinden somut bir şekilde anlatalım. Jale’nin Ali ile 1 BTC'yi eşdeğer sayıda Litecoin'e dönüştürmek istediğini varsayalım. İlk olarak, Jale BTC’sini bir akıllı kontrat adresine yatırır. Bu akıllı kontrat adresi bir nevi kasa görevini görmektedir. Kasaya yatırılan BTC’ye Jale’nin erişebilmesi için artık bir anahtar oluşturulur. Jale takasın gerçekleşmesi için öncelikle bu anahtarın kriptografik hash versiyonunu Ali ile paylaşmak zorundadır. Ali ise hali hazırda anahtarın kendisine değil sadece hash’ine sahiptir. Bu nedenle henüz BTC’ye erişim sağlayamaz. Sonraki aşamada Ali kendisine verilen hash’i kullaranarak diğer kasa görevi gören akıllı kontrat adresine LTC’lerini yatırır. Jale’nin Ali tarafından yatırılan LTC’leri alabilmesi için aynı anahtarı kullanması gerekmektedir. Bu aşamada aynı anahtarı kullanan Jale, hashlock adlı fonksiyon sayesinde Ali için de anahtarın görünür olmasını sağlar. Bu noktada Ali BTC’lere erişirken Jale de LTC’lere erişir ve atomik swap işlemi tamamlanmış olur. Eğer taraflardan biri herhangi bir aşamada işlemden vazgeçerse işlem iptal olur ve yatırılan miktarlar sahiplerine geri döner.