Audius (AUDIO)-banner-imageKoin İncelemeleri

Audius (AUDIO)

Projenin Adı: Audius

Projenin Belirteci: AUDIO

Projenin İnternet Sitesi: https://audius.org

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/AudiusProject

Projenin İzahname Adresi: https://whitepaper.audius.co/AudiusWhitepaper.pdf


A. Audius Nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müzik üretimi ve dağıtımı değişmeye başlamıştır. Taş plaklara kaydedilen müzikler, önce kasetlere sonra cd’lere ve en sonunda online müzik platformlarına taşınmıştır. Daha önceleri, müzik üretmek için gereken fiziksel kayıtlar ve bu kayıtları mağazalara almak için perakende satış ilişkileri gibi aşamalar olmadan, sanatçılar müziklerini daha kolay kaydederek daha kolay prosedürlerle tüm dünya dinleyicilerine rahatlıkla ulaştırabilmektedir.

Günümüzde oldukça popüler olan Spotify, Apple Music ve Deezer müzik veri akışı ve podcast platformları, dinleyicilerin müziğe erişimini oldukça kolaylaştırmıştır. Audius ise tam bu noktada, bir müzik veri akış platformu olarak diğer rakiplerden blokzincir teknolojisini kullanması ve merkeziyetsiz bir yapıda olmasıyla ayrışmaktadır. Audius’un temel amacı, müzik endüstrisinde yaşanan telif hakları sorunlarına şeffaflık getirmek ve sanatçılar ile dinleyiciler arasındaki aracıları kaldırmaktadır. Audius Protokolü, Solana ağı üzerinde çalışmaktadır.


B. Audius Neler Sunmaktadır?

Audius ekosistemi sanatçılar, hayranlar, içerik doğrulayıcıları ve keşif doğrulayıcıları olmak üzere 4 ana katılımcıdan oluşmaktadır. Sanatçılar müziklerini Audius içerisinde içerik defterine yayınlamaktadır. Bu işlem tamamen ücretsizdir ve müzik Spotify ve Google Play Müzik standartlarında 320 Kbps hızında yayınlanmaktadır. İçerik üreticileri içinse handikap yaratabilecek bir durum, Audius ekosisteminde telif hakkı koruması olmamasıdır. AUDIO, Audius ekosisteminin yerel tokenidir.

Audius ekosisteminde sanatçılar bonus şarkılar yayınlayabilir, aynı zamanda platform AUDIO stake (kilitleme) eden sanatçılar için sanatçı tokenları dahil etmeyi planlamaktadır. Ayrıca platformun içinde, sanatçılar airdrop ile dağıtılan ödüllerden de faydalanabilmektedir. Hayranlar ücretsiz olarak sevdikleri sanatçıların müziklerine erişebilmekte, uzun vadede ise sanatçıların platformda büyümelerini sağlamak için AUDIO stake edebilmektedir. Aynı zamanda hayranlar, platform üzerinde NFT’lerini sergileyebilir, ekosistemin içerisinde olan rozetlerden kazanabilmektedir.

Audius Protokol’ü aşağıdaki 5 bölümden oluşmaktadır.

- AUDIO Token: Ekosistemin güçlenmesi adına kullanıcıların faaliyetlerini teşvik etmektedir.

- İçerik Doğrulayıcıları: Kullanıcılar tarafından platform içerisinde oluşturulan içeriğin tutulduğu ve bu içeriğe erişim izninin verildiği, kullanıcı tarafından işletilen “Node” bölümleridir.

- İçerik Defteri: Audius Protokol’ünde yer alan tüm içeriklerin ve verilerin doğruluğunu sağlamaktadır.

- Keşif Doğrulayıcıları: Meta verileri çeken, ekosistemi kolayca sorgulamaya yarayan ve tüm Audius içerik defterini endeksleyen, kullanıcı tarafından işletilen başka bir node ağıdır.,

- Yönetişim Mekanizması: Audius’ta gelecekteki değişiklikleri yapmak ve ekosisteme iyileştirmeler önermek ve oy vermek için bir yol sağladığından, beş bileşenin en önemlisidir. Yönetişim mekanizması tamamen kullanıcıların elinde olması sebebiyle, Audius’un yönü ve başarısı doğrudan platformun müzik yaratıcılarının ve kullanıcılarının ellerine bırakılmaktadır.


C. Audius Teknolojisi

Audius ekosisteminde yer alan içerik doğrulayıcıları, meta verilerin ve platformdaki içeriğin kullanılabilirliğinin korunmasından sorumludur. Korunmayı sağlamak için gezegenler arası dosya sisteminde (IPFS) Audius yerel uzantısı olan AudSP’yi kullanılmaktadır. Bu doğrulayıcılar, aktif olarak stake yapan doğrulayıcı operatörleri tarafından çalıştırılmakta ve bu da onlara ağ ücretlerinin bir kısmını kazanma fırsatı sunmaktadır. AudSP, Audius’un merkezi olmayan depolama protokolüdür.

Audius Protokolünün, içeriklere erişimin yüksek hızda olması, merkeziyetsiz bir yapıda olması ve bağımsız olarak doğrulanabiliyor olması ilkelerini sağlayabilmek adına kullanıcılar için platforma katılımın ve erişilebilirliğin demokratik kalması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple Audius; Sanatçının içerik şifreleme anahtarlarını kontrol etmesine, Audius protokolüne özgü olmayan özel izin uzantılarına izin vermektedir.


D. Audius Ekip ve Şirket

Audius, 2018 yılında Kaliforniya merkezli iki girişimci olan Roneil Rumburg ve Forrest Browning tarafından kurulmuştur. Roneil Rumburg, blok zinciri ve yapay zeka şirketlerine yatırım yapan çekirdek fon şirketi Kleiner Perkins'in de kurucu ortağıdır. Projenin misyonu, merkezi olmayan web üzerinde yeni nesil ses sanatçılarını güçlendirmektir.


E. Audius Dijital Varlık Ekonomisi

AUDIO Token, Audius ekosisteminin yerel tokenıdır. AUDIO Token, toplam arzı 1 milyar AUDIO’dur, 411 milyon AUDIO ise dolaşımdadır. Her yıl dolaşıma girecek AUDIO Tokenların enflasyon oranı ise %7’dir, 50 milyon AUDIO ilk 10 sanatçı ve hayranlarına ayırılmıştır. Token dağılımı aşağıdaki gibidir;

%23 platform içerisindeki ödüllere ayrılmıştır,

%36 yatırımcılara ayrılmıştır,

%41 ise kurucular ve protokol için ayrılmıştır.

Audius.png


F. Audius Değerlendirme

Audius projesinin temel amacı merkeziyetsiz herkesin kolayca erişim sağlayabileceği, sanatçılar ve dinleyiciler arasında köprü kuracak bir platform yaratmaktır. Günümüzde müzik dinlemek isteyen insanlar belirli bir aylık ücret karşılığında platformlarda Premium üyelik satın almaktadır, Premium üyelikler içerisinde reklamsız olarak müzik, podcast içeriklerine ulaşım, kişisel müzik listeleri oluşturma ve çevrimdışı olarak dinleme özellikleri bulunmaktadır. Bu platformlar oldukça popülerdir, Spotify bu platformlardan biridir ve piyasa değeri 41 milyar USD’ye ulaşmış durumdadır. Audius ise benzer platformlar arasında ücretsiz olması, merkeziyetsiz olması gibi özellikleri ile sıyrılmaktadır. Ekosistemin gelişimi ise hem sanatçılar hem de dinleyiciler tarafından sağlanacak şekilde oluşturulmuştur.