Ava Labs, Avalanche'ın Rakiplerine Dava Açmaları İçin Avukatlara Para Verdiği İddiasını "Komplo" Olarak Değerlendirdi

Crypto Leaks'in 26 Ağustos tarihli bir raporunda, Layer 1 blokzincirinin geliştirme şirketi Ava Labs'ın AVAX token arzının ve Ava Labs hisselerinin yaklaşık %1'ini hukuk firması Roche Freedman'a, firmanın bazı rakiplerine karşı toplu davalar açması için ödeme olarak tahsis ettiği iddia ediliyor. Nitekim iddialar arasında Roche Freedman ve Kyle Roche'un AVAX tokenleri ve Ava Labs özsermayesi karşılığında Ava Labs'a yasal hizmetler sağlamak için bir anlaşma yaptıkları Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gibi düzenleyicileri yanlış yönlendirmek için "davaları bir araç olarak" kullanacakları gibi olay örgüsü mevcut.

CryptoLeaks, bilinmeyen bir kaynaktan gelen ve Roche Freedman LLP'den ABD'li Avukat Kyle Roche'un Ava Labs'ın CEO'su ve COO'su Emin Gün Sirer ve Kevin Sekniqi ile ortaklığını ve ilişkisini detaylandırdığı iddia edilen bir dizi video yayınladı. Kurucu ortak Kyle Roche'un Roche Freedman'a Ava Labs'ı desteklemesi ve Dfinity ve Solana da dahil olmak üzere rakiplerine saldırması için ödeme yapıldığını iddia ettiği birkaç video görülüyor.

Videolarda Roche olduğu bildirilen kişi, Ava Labs ile Eylül 2019'da bir anlaşmaya vardığını ve Andreessen Horowitz'den sonra Ava Labs hisselerinin ilk alıcısı olduğunu öne sürüyor. Roche videoda "Token arzının belirli bir yüzdesi karşılığında hukuki hizmet vermeyi kabul ettiğim bir anlaşma yaptık... bu Eylül 2019'du" ifadesini kullanıyor.

Şahıs daha sonra kripto alanının nasıl işlediğine dair içeriden bilgi sahibi olduğunu söylüyor. "Bu alandaki şirketlerin yarısını dava ettiğim için piyasanın nereye gittiğini biliyorum" diyor. Daha sonra Roche Freedman'ın açtığı davaların ABD'li düzenleyiciler için dikkat dağıtıcı bir rol oynadığını ve dikkatleri Ava Labs'tan uzaklaştırdığını iddia ediyor.

Crypto Leaks makalesi hafta sonu boyunca Twitter'da dolaştı. Pazar günü geç saatlerde bazı önde gelen kripto para uzmanları da bu haberi ele aldı.

Ava Labs kurucusu ve CEO'su Emin Gün Sirer de Twitter’da yaptığı açıklamayla Avalanche'ın rakiplerine dava açmaları için avukatlara para verdiği iddiasını "Komplo" olarak değerlendirdi. Sirer, “Crytoleaks’teki gülünç komplo teorisi saçmalığına insan nasıl inanabilir. Yanıltıcı makalede iddia edilen yasa dışı, etik olmayan ve tamamen yanlış davranışlara asla bulaşmadık…” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Roche Freedman'ın LinkedIn hesabında Ava Labs'ten hiç bahsedilmiyor ve her iki tarafın da ilişkilerini doğrulayan kamuya açık bir kayıt bulunmuyor. Ancak, Gün Sirer daha önce Roche Freedman'ı "birinci sınıf" olarak tanımlamıştı.

Öte yandan Binance CEO’su CZ konuya ilişkin Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımında, “Bu çok çılgınca. Bunun doğru olup olmadığından emin değilim, ancak videoların deep fake olmadığını varsayarsak... Ve tabii ki binance hedefti. Biz rakip bile değiliz.” ifadesini kullandı. CZ’nin “rakip bile değiliz” söylemi yatırımcılar ve bazı uzmanların “Binance AVAX’ı delist mi edecek?” soruları sormasına neden oldu. Söz konusu iddialar AVAX’ın son 24 saatte düşüş yaşamasına neden oldu. Avax %9 düşüşle yaklaşık 331 TL’den işlem görüyor.