Avalanche (AVAX) -banner-imageKoin İncelemeleri

Avalanche (AVAX)

Projenin Adı: Avalanche

Projenin Belirteci: AVAX

Projenin İnternet Sitesi: https://www.avax.network/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/avalancheavax

Projenin İzahname Adresi: https://www.avalabs.org/whitepapers


Avalanche (AVAX) Nedir?

Avalanche (AVAX), yüksek işlem hızı, düşük maliyetler ve çevre dostu seçenekler sunmayı amaçlayan bir akıllı sözleşme (smart contracts) blokzincir platformudur. Avalanche nihai olarak, güvenlik ve merkeziyetsizlikten ödün vermeksizin yüksek ölçeklenebilirlik sunmayı hedeflemektedir.

Avalanche merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamaları, dijital varlıklar, alım ve satım platformları için altyapı hizmeti sunmaktadır. Platformun yerel tokeni AVAX’dır.


Avalanche (AVAX) Neler Sunmaktadır?

Blokzincir teknolojisini mükemmeliyetçi yapıya ulaştırmayı hedefleyen üç ana özellik bulunmaktadır. Bu özellikler merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenliktir. Avalanche ağı kullanıcılarına bu üç özelliği sunmayı, düşük işlem ücretleri ile güvenli bir ağ altyapısı vadetmektedir. Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS) ya da Delegated Proof of Stake'in (DPoS) aksine, Avalanche mutabakat protokolünün mutabakat sağlamak için bir merkeze ihtiyaç duymamaktadır. Başka bir deyişle, bu özellik sayesinde ölçeklenebilirlikten feragat etmeden Avalanche ağının merkeziyetsizliği artırılmış olmaktadır. Bunun aksine PoW, PoS ve DPoS'de işlemler bir kişi tarafından işlenmekte ve bu kişinin çalışmaları daha sonra diğerleri tarafından doğrulanmaktadır.

AEB.png

Aynı zamanda Avalanche, ağı üzerinden birlikte çalışabilirlik özelliği sunmaktadır. Birlikte çalışabilirlik özelliği ise sınırsızdır. Örneğin; Avalanche ve Ethereum arasında sorunsuz ERC-20 ve ERC-721 transferleri sağlayan iki yönlü çalışan bir token köprüsü bulunmaktadır. Kullanıcılar, Avalanche'da DApp'lerle (merkezi olmayan uygulamalar) Ethereum tabanlı varlıkları kullanmak için bu varlıkları ChainBridge sözleşmesinde kilitleyebilmekte ve Avalanche ağında eşdeğer bir token basabilmektedir.


Avalanche (AVAX) Teknolojisi

Avalanche blokzincir ağında yaşanan merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik sorunlarını çözebilmek adına birlikte çalışabilir 3 ana blokzincir sunmaktadır. Bu 3 ağ; X-Chain, C-Chain ve P-Chain olarak karşımıza çıkmaktadır.

  1. Borsa Zinciri (Exchange-Chain): Borsa zinciri, Avalanche ağındaki AVAX tokenleri ve diğer dijital varlık yaratmak, takas etmek amacı ile kullanılmaktadır. Ağ üzerindeki işlem ücretleri, ekosistemin yerel tokeni AVAX cinsinden ödenmektedir.

  2. Sözleşme Zinciri (Contract-Chain): Geliştiriciler, C-Chain'de DApp'ler için akıllı sözleşmeler yaratabilmektedir. Bu zincir, Ethereum Sanal Makinesinin (EVM) bir örneğini bünyesine dahil ederek kodlayıcıların EVM ile uyumlu DApp'leri çatallamasına olanak sağlamaktadır. C-Chain, Avalanche mutabakat protokolünün değiştirilmiş bir versiyonu olan “Snowman”i kullanmaktadır.

  3. Platform Zinciri (Platform-Chain): Platform zinciri, ağ doğrulayıcılarını koordine ederek aktif alt ağları takip etmekte ve yeni alt ağların oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Alt ağlar, kişiselleştirilmiş blokzincirler için mutabakat sunan doğrulayıcı gruplarından oluşmaktadır. Bir blokzincir yalnızca bir alt ağ tarafından doğrulanabilir, fakat her bir alt ağ birden fazla blokzinciri doğrulayabilir. Platform Zinciri’nde de, Sözleşme zincirinde olduğu gibi Snowman fikir birliği protokolünü kullanılmaktadır.

  • Snowman

Avalanche 3 ana zincirinde çalışan, Snowman mutabakat protokolü Avalanche mutabakat protokolünü temel alarak işlemleri doğrusal olarak sıralamaktadır. Bu özellik, akıllı sözleşmelerle etkileşim kurarken fayda sağlamaktadır. Avalanche mutabakat protokolünün aksine, Snowman bloklar oluşturmaktadır.


Avalanche (AVAX) Ekip ve Şirket

Avalanche, Eylül 2020'de Ava Labs tarafından ABD'de kurulmuştur. Avax Labs'in arkasındaki üç kişilik ekipte Kevin Sekniqi, Maofan "Ted" Yin ve Emin Gün Sirer yer almaktadır. Emin Gün Sirer, Ava Labs’in CEO’sudur. Cornell Üniversitesi'nde Initiative for Cryptocurrencies and Contracts (IC3)'ın eş başkanlığı yapmıştır. Sirer en çok işletim sistemlerine, dağıtık sistemlere ve temel kripto para araştırmalarına katkılarıyla tanınmaktadır. Kevin Sekniqi, Avalanche'da Kurucu Ortak ve Operasyon Direktörü, Ava Labs'ta ise Baş Protokol Mimarı olarak görev almaktadır. Sekniqi, Cornell Üniversitesi’nde dağıtık sistemler, kriptografi, güvenlik ve ekonomi alanlarında araştırmalar yürütmüştür. Aynı zamanda Microsoft ve NASA da dahil olmak üzere önde gelen kuruluşlarda araştırma ve yazılım mühendisliği yapmıştır.


Avalanche (AVAX) İş Birlikleri

Avalanche önemli iş birliklerine imza atan bir proje olmaya devam etmektedir. Kasım 2021’de Avalanche, denetim ve danışmanlık hizmetleri firması Deloitte ile iş birliği yaptığını duyurmuştur. 2022’in başlarında ise Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg ve Avalanche’ı geliştiren Ava Labs iş birliklerini duyurmuştur. Avalanche’ın diğer iş birlikleri ise aşağıda yer almaktadır.

  • SIMBA Chain
  • Chainlink
  • DappRadar.

Avalanche (AVAX) Dijital Varlık Ekonomisi

19 Ocak 2022 itibarıyla, dolaşımdaki miktar yaklaşık olarak 245 milyon AVAX olarak belirtilmiştir. AVAX, 720.000.000 token ile sınırlandırılmış maksimum arza sahiptir. Ava Labs, fon toplama turunda 6 milyon USD ve daha sonra düzenlediği özel ve herkese açık token satışları ile toplamda 48.000.000 USD toplamıştır. Token ekosistemi içerisindeki piyasa sıralaması ise 12’dir.


Avalanche (AVAX) Değerlendirme

Ethereum, sunmuş olduğu yüksek işlem hızı ve merkeziyetsizklik özellikleri sayesinde oldukça güvenilir ve tercih edilen bir ağ olmuştur. fakat yüksek işlem ücretleri nedeniyle merkeziyetsiz finans projeleri Ethereum blokzincirine alternatifler aramaya başlamıştır. Avalanche gibi blokzincirler EVM ile uyumlu olmaları ve düşük ücretleri nedeniyle alternatif oluşturmaya başlamıştır. Fakat DeFi platformları, ölçeklenebilirlik ve hız söz konusu olduğunda uzun bir alternatif platform listesine halihazırda sahip durumdadır. Avalanche 2021 yılındaki başarısının ardından kendini kanıtlamış, yüksek kullanıcı ve geliştirici sayısına sahip dünyanın en büyük akıllı kontrat ve blokzincir projelerinden biri olarak yoluna devam etmektedir.