Avrupa Merkez Bankası 2025 Yılında Dijital Euro'yu Çıkartmayı Planlıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Piero Cipollone, ECB'nin dijital euroyu piyasaya sürme planlarını ilerlettiğini belirtti. Amaçları, nakit süreçlerinde destek olan Avrupa bölgesine özel bir ödeme çözümü sunmak. 13 Mart tarihinde Convgno Innovation Payments konferansında yayımlanan bir notta Cipollone, dijital euro projesinin temel tasarım seçeneklerini ve prensiplerini açıkladı. Dijital euro'nun dijital dünyada nakit benzeri işlevsellik sağlayacağını, çevrimdışı kullanımı, ücretsiz temel kullanımı ve gizlilik saygılı Avrupa kapsamını sağlayacağını vurguladı.

Dahil edicilik konularına değinen Cipollone, dijital euro ödemelerinin fiziksel kartlar kullanılarak da yapılabileceğini, kullanıcıların yüz yüze teknik destek alacağını ve aracıları kolayca değiştirme seçeneğine sahip olacaklarını belirtti. Banka hesabı olmayan kullanıcılar için seçilmiş kamu kuruluşlarının aracı olarak görev yapacak. Sunumda ayrıca dijital euro'nun merkez bankası ve ticari para birimleri arasında sağlıklı bir dengeyi korumak için denetlenen ödeme hizmeti sağlayıcıları (PSP'ler) aracılığıyla dağıtılacağı iddia edildi. PSP'ler yalnızca dijital euroyu dağıtacak, müşteri ilişkilerini güçlendirecek ve açık standartlardan faydalanacak. Piyasa aktörlerinin katılımıyla hazırlanan bir dijital euro kılavuzu, pan-Avrupa kapsamını ve birleşik bir ödeme deneyimi sağlayacak ortak standartları belirleyecektir, aynı zamanda yenilikçi çözümlerin geliştirilmesine olanak tanıyacaktır.

Önemli bir nokta olarak, perakende kullanıcıların ne kadar dijital euroya sahip olabileceklerine sınırlar getirileceği, ancak işletmeler için herhangi bir kısıtlamanın olmayacağı belirtilmiştir. Sunuma göre, dijital euro projesi ilk inceleme aşamasını (Ekim 2021 - Ekim 2023) başarıyla geçmiş olup, kavramın tanımlanması, teknik keşifler ve tasarım önerileri üzerine odaklanmıştır. Şu anda devam eden hazırlık aşaması (Kasım 2023 - Ekim 2025), kılavuzun son halini alması, hizmet sağlayıcıların seçilmesi, deneyim yoluyla öğrenme ve çevrimdışı işlevsellik üzerine daha fazla araştırma yapılması, test ve dağıtım planlarının geliştirilmesini içerir. ECB, dijital euro çıkarımını ancak AB yasama süreci tamamlandıktan sonra düşünecektir. Ancak, dijital euro'nun Kasım 2025'te piyasaya sürülmesi düşünülebilir.