Avrupa Merkez Bankası’nın Dijital Euro’ya İlişkin Hedefleri Açıklandı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Dijital Euro'nun ancak Avrupalıların 'günlük hayatlarının' bir parçası olursa başarılı olacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası 13 Temmuz Çarşamba günü, Başkan Christine Lagarde ve yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta tarafından ortaklaşa kaleme alınan bir blog yazısında dijital avroya ilişkin temel hedeflerini açıkladı.

Hem Christine Lagarde hem de Panetta, dijital avronun bir yatırım türü olarak değil, bir ödeme yöntemi olarak tasarlandığını vurguladı. Nitekim ilgili yazıda, "Aksi takdirde çok fazla ticari banka mevduatı merkez bankasına taşınabilir. Bu durum da bankaların tüketicilere ve şirketlere kredi vermesini zorlaştıracak ve hatta finansal stres dönemlerinde bankacılık sisteminde gerginlik yaratabilecek bir senaryodur." denildi.

Söz konusu yazıda, “Dijital Euro, mevcut çözümlere katma değer sağlamalıdır; ancak Avrupalıların günlük yaşamlarının bir parçası haline gelirse başarılı olabilir.” ifadesi de yer aldı.

2021 yılının Haziran ayında ECB Dijital Euro Projesini başlattı ve aynı yılın Ekim ayında perakende Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için iki yıllık bir araştırma aşamasına başlamıştı.