Avrupa Merkez Bankası Yetkililerinden Dijital Euro Yorumu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, son haftalarda, euronun dijitalleştirilmiş versiyonunun potansiyel bir lansmanının arkasındaki tüm faktörleri değerlendirmeye devam ettiklerini söylediler. Ayrıca, göz önünde bulundurulması gereken alanlar arasında dijital bir euronun, Avrupa bankacılık sisteminin bütünlüğü üzerindeki potansiyel etkisinin ve tüketici davranışlarını nasıl değiştirebileceğinin bulunduğunu da belirttiler.

10 Şubat’ta, ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, çevrimiçi bir seminerde düşündükleri bu tasarım hakkında bazı konulara değindi. Altını çizdiği asıl endişe ise, dijital bir euronun, özellikle kriz zamanlarında tüketicileri, mevduatları ticari bankalardan merkez bankasına kaydırmaya teşvik edip edemeyeceği oldu. Bu davranışı önlemek için ise olası bir seçenek sundu, dijital euro sahiplenmesine bireysel düzeyde bir sınır koymak:

“Bunu yapmanın bir yolu, dijital euronun büyük işlemler için kullanılmasına izin verirken, bir kullanıcının limitini aşan fonların bir banka hesabına yeniden yönlendirilmesini gerektirmektir. İtibari para ile dijital euro hesapları arasındaki bağlantı önlenecektir. Bir kullanıcının likiditesinin ayrılması aynı zamanda yapılan ödemeler için de yararlı olacaktır. Büyük işlemler, dijital euro ve itibari paranın bir kombinasyonunun transfer edilmesiyle gerçekleştirilebilir.”