Avustralya Kripto Varlıklar İçin Sınıflandırma Getiriyor

Avustralya Hazinesi bugün "Token Haritalama" konulu bir istişare belgesi yayımlayarak, bunu hükümetin piyasayı düzenlemeye yönelik çok aşamalı reform gündeminde temel bir adım olarak duyurdu. Söz konusu belge, politika geliştirmeye yönelik "gerçeklere dayalı, tüketici bilincine sahip ve yenilik dostu" bir yaklaşımı ortaya koymayı amaçlıyor.

İşlevsel ve teknolojiden bağımsız bir yönteme dayanan belge, kripto para ekosistemiyle ile ilgili her şey için bir dizi temel tanım öneriyor. İlk düzeyde, kripto para ağları ve akıllı sözleşmeler gibi temel kavramların ana hatları çiziliyor.

Avustralya Maliye Bakanı Stephen Jones, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kripto varlıkların finansal ürünler olarak düzenlenmesi için "iyi bir argüman" olduğunu ifade etmişti. Bitcoin (BTC) hariç, diğer kripto varlıkların esas olarak yatırım veya spekülasyon için bir değer deposu olarak kullanıldığını öne süren Jones, “Diğer kripto varlıkların finansal bir ürün gibi ele alınması gerektiğine dair iyi bir argüman var.” demişti. FTX'in çöküşünün kripto para düzenlemesine olan ihtiyacı gösterdiğini vurgulayan Jones, Avustralya hükümetinin finansal ürünler gibi hareket eden kripto varlıklarını düzenlemeye odaklandığını belirtmişti.

Birleşik Krallık finansal hizmetler birimi de kripto para düzenlemesi için 80 sayfalık bir istişare belgesi yayımladı. İstişare belgesi algoritmik sabit koinlerle ilgili sorunlardan ICO'lar ve NFT’lere kadar çeşitli kripto para ekosistemine dair konuları kapsıyor. Birleşik Krallık Hazinesi, istişare belgesini yayınlarken, kripto para birimleri için ayrı bir düzenleyici sistem olmayacağını da duyurdu. Önerilen kripto düzenlemelerinin Birleşik Krallık'ın 2000 tarihli Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası (FSMA) kapsamında yer alacağı belirtildi.