Avustralya Merkez Bankası CBDC Kullanım Örneği Tekliflerini ve Ortaklarını Açıkladı

Avustralya Merkez Bankası (RBA), Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için bir pilot program başlatma planlarını açıkladı.

RBA, CBDC'nin faydasını ve ekonomik yararlarını araştırmak için bir proje kapsamında Dijital Finans Kooperatif Araştırma Merkezi (DFCRC) ile iş birliği yaptı. CBDC araştırma projesi farklı katılımcılardan başvurular aldı. Rapora göre ilgili proje, seçilmiş sektör katılımcılarının, Rezerv Bankası üzerinde gerçek bir dijital talep olan sınırlı ölçekli bir pilot CBDC kullanarak potansiyel kullanım durumlarını göstermelerini içeriyor. RBA'nın pilot proje ortakları arasında Australia and New Zealand Banking Group Limited (ANZ), Mastercard, Monoova, Australian Bond Exchange, DigiCash, Commonwealth Bank ve diğerleri yer alıyor.

Avustralya Hazinesi şubat ayı başında "Token Haritalama" konulu bir istişare belgesi yayımlayarak, bunu hükümetin piyasayı düzenlemeye yönelik çok aşamalı reform gündeminde temel bir adım olarak duyurmuştu. Söz konusu belge, politika geliştirmeye yönelik "gerçeklere dayalı, tüketici bilincine sahip ve yenilik dostu" bir yaklaşımı ortaya koymayı amaçlıyor. Avustralya Maliye Bakanı Stephen Jones, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kripto varlıkların finansal ürünler olarak düzenlenmesi için "iyi bir argüman" olduğunu ifade etmişti. Bitcoin (BTC) hariç, diğer kripto varlıkların esas olarak yatırım veya spekülasyon için bir değer deposu olarak kullanıldığını öne süren Jones, “Diğer kripto varlıkların finansal bir ürün gibi ele alınması gerektiğine dair iyi bir argüman var.” ifadesini kullanmıştı.