Avustralya’da Kripto Para Kullanımına Dair Merak Edilenler-banner-imageAraştırma

Avustralya’da Kripto Para Kullanımına Dair Merak Edilenler

Avustralya, Asya-Pasifik bölgesindeki kripto para benimsenmesi sıralamasında Endonezya, Singapur gibi birçok ülkeye göre geride görünse de Statista, Capterra ve Finder’ın farklı zamanlarda yaptığı araştırma raporlarında kripto para birimlerini kullanan Avusturalyalıların birçok ülkedeki kripto yatırımcılarına nazaran daha bilinçli oldukları ortaya çıktı.

Uluslararası bir kripto para borsasının geçtiğimiz aylarda yaptığı bir araştırmada da mevcut kripto para sahibi olan Avustralyalıların %43'ünün ilk yatırımlarını 2021 yılında yaptığı saptandı. Bu durum ülkenin kripto ekosistemi açısından henüz yolun başında olduğunu gösteriyor. ‘Avustralyalılar kripto paralarını kolayca benimsiyor mu? Avustralyalılar kripto para birimlerine yatırım yaparken daha çok nelere dikkat ediyor?’ sorularını cevaplandırdık.

Avusturalya’da son aylarda kripto ekosistemini olumlu etkileyebilecek birçok gelişme yaşandı. Nitekim geçtiğimiz hafta Avusturalya’nın kripto ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olma düşüncesiyle ülkedeki kripto para varlıklarını incelemeye başladığını öğrendik. Bu kapsamda Avusturalya hükümeti bu yıl kripto konusunda yapılacak çalışmaların bir haritasını çıkarmayı amaçlıyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, kripto para haritalama sürecini yürüten ilk ülke olmaya hazırlandıklarını belirtti. İlgili sürecin belirli kripto para birimlerinin özelliklerinin tanımlanmasını içereceği aktarıldı.

Bloomberg’in haberine göre Avusturalya Hazine Bakanı Jim Chalmers konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Başbakan Anthony Albanese hükümetinin Avustralya'da hangi kripto para birimlerinin kullanıldığını ve bunların nasıl düzenlenmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olmak için bu yıl Token haritasının çıkarılmasının bir öncelik haline getireceklerini ve konuyla ilgili bir kamu istişare belgesinin yakında yayımlanacağını ifade etti. Mart 2022 başında da Avustralya İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve Kripto Para Birimlerini Keşfetmek başlıklı çalışmada, ülkenin gelişmiş bir dijital ekonomiye hızlı bir dönüşüm geçirdiği belirtilerek kripto kullanımındaki artışa işaret edildi. İlgili çalışmada Avustralya'da kripto para birimlerinin güvenli bir şekilde benimsenmesini sağlamaya yardımcı olabilecek şu dört temel alanın araştırılmasını önerildi:

• Asgari siber güvenlik standartları,

• Özel eğitim yoluyla farkındalık,

• Öncü yaklaşımı takip etme,

• İşletmeci şeffaflığı.

Bununla birlikte Avustralya’da akaryakıt istasyonu zinciri On The Run (OTR), 18 Ağustos’tan itibaren Victoria, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'daki 175 benzin istasyonu ve marketinin tamamında kripto ödeme desteği başlattığını duyurdu. OTR'nin ana şirketi olan Peregrine Corp, ayrıca kripto ödeme hizmetini ülke genelinde Subway, Oporto ve Krispy Kreme gibi 250 perakende satış sitesine daha sunmayı planladığını belirtti. Mayıs 2022’de de Avustralya’da kripto tabanlı borsa yatırım fonları (ETF) listeleri piyasaya çıktı. Canadian Purpose Bitcoin ETF aracılığıyla Bitcoin’e yatırım yapan Cosmos Asset Management ETF, Sydney'de piyasaya çıktığı ilk saatinde yaklaşık 250 bin dolar işlem hacmine ulaştı. ETFS 21Shares Bitcoin ETF’de de buna benzer bir işlem hacmi görüldü.

Çeşitli araştırma gruplarının yayımladığı birçok veride de Avustralyalıların kripto para yatırımlarına yöneldiğini görebiliyoruz. Kripto ekosistemine dair operasyonel ve düzenleyici belirsizliklere rağmen, Avustralya'da kripto para birimlerine karşı farkındalık ve benimseme oranı her geçen gün artış gösteriyor. Özellikle 2021 yılında Bitcoin fiyatlarındaki artış, NFT’ler gibi yeni ürünlerin piyasaya çıkması, Metaverse'e olan genel ilgi nedeniyle kripto ekosistemi ülkede keskin bir odak noktası haline geldi diyebiliriz. Nitekim Finder tarafından yapılan Ocak 2022’de yaklaşık 1000 katılımcıyla yapılan anket, kripto benimseme oranlarının ülkede %23 olduğunu gösteriyor. Ayrıca Finder'dan alınan veriler, Avustralya'daki oranların %15'in biraz üzerinde olan küresel ortalamanın üzerinde olduğunu göstermektedir. Finder anketinden elde edilen verilerde Avustralya’da kripto para kullanan kişilerin çoğunluğunun Bitcoin sahibi olduğu ortaya çıktı.

Ülkede; merak ve bir şeyi kaçırma korkusu, çeşitli medya kampanyaları, portföy çeşitliliği ve zengin olma hayali gibi birçok faktörün kriptonun benimsenmesi artırdığı belirtiliyor. IRCI’nın raporu ise Avustralyalıların %91'inin en az bir kripto para birimi duyduğunu ortaya çıkardı. Bitcoin’in popülerlikte başı çektiği öğrenildi. İkinci sırada ise Ethereum yer alıyor. Bilindiği üzere 2022 yılı Ethereum ekosistemi için oldukça yoğun geçmeye devam ediyor. Ropsten, Sepolia ve Goerli Testnetlerinin başarılı bir şekilde PoS mekanizmasına taşınması ile Ethereum Ana Ağı’nda gerçekleşecek olan The Merge için tüm aşamaların tamamlanması, ETH’nin bilinirliğini, farkındalığını Avusturalya’da da öne çıkarıyor.

Ülkede kripto yatırımları artış gösterirken düzenleyicilerin kripto sektöründeki yatırımcıların uyması gereken uygun yönergeleri ve yasaları uygulamada yavaş kaldığı söylense de ülkenin kara para aklamayı önleme düzenleyicisi olan Avustralya İşlem Raporları ve Analiz Merkezi (AUSTRAC), yeni ortaya çıkan ve mevcut kripto şirketlerinin ve borsalarının kuruluş tarafından kayıt altına alınmasını zorunlu kılmıştır. Ayrıca, Avustralya Vergi Dairesi (ATO) kripto kazançlarının hisselerle benzer vergi politikalarına tabi olduğunu ve vergi dairesinde rapor edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak ülkede kripto para birimini çevreleyen düzenlemeler halen belirsiz. Bu nedenle yatırımcılar hükümete karşı yükümlülükleri konusunda hala emin değiller.

Avusturalya’da Statista , Finder ve Capterra son iki yılda hazırladıkları raporlarların baz alındığı kripto para kullanımına ilişkin anahtar bilgiler şöyle sıralanabilir:

-Avustralyalıların %60'ı sıcak cüzdan kullanıyor.

  • Avustralyalıların %51'i kriptoların para birimlerinin yüksek volatilitesinin devam edeceğini öngörüyor.

  • Finder’ın Ağustos 2022 raporunda halihazırda, Avustralya'da ankete katılanların yaklaşık %13'ü Bitcoin'e (BTC) sahip olduklarını, %10'u Ethereum'a (ETH), %5'i Dogecoin'e (DOGE) ve %4'ü Cardano'ya (ADA) sahip olduklarını söylüyor.

  • Avustralyalı kripto yatırımcılarının çoğunluğu kripto yatırımlarını uzun vadeli tutmayı tercih ettiğini belirtiyor.

-Ülkede erkekler kadınlardan daha fazla kripto para yatırımı yapıyor.

  • Whitepaper inceleme ve topluluk katılımı, Avustralyalılar kripto para birimlerine yatırım kararı verirken yararlandığı iki önemli öge olarak dikkati çekiyor.

  • Sosyal medya fenomenleri ile aile ve arkadaşlar, kripto yatırımı yapan Avustralyalıların yalnızca %8 ila %10’unu etkiliyor.

-Avustralya'da 18-34 yaş aralığındakiler, kriptoya yatırım yapan kişilerin %56'sını oluşturuyor. Ülkede kripto para sahibi olma olasılığı en düşük olan grubun 55 yaş ve üzerindekiler olduğu belirtiliyor. Zira bu grup kriptoya yatırım yapanların yalnızca %8'ini oluşturuyor.

  • Avustralyalıların %52'si kripto paralara yatırım yapmadan önce araştırmalarını yapıyor ve yatırım kararlarını bildirmek için teknik incelemeye ve topluluk katılımına güveniyor.

  • Avustralyalıların %30'u kripto sektörünün geleceği için yavaş ve istikrarlı bir büyüme öngörüyor.

Yararlanılan Kaynaklar: Finder, Statista, Capterra, Banklesstimes, Bloomberg, Analyticsinsigh, Cointree, Cointelegraph