Axie Infinity (AXS)-banner-imageKoin İncelemeleri

Axie Infinity (AXS)

Projenin Adı: Axie Infinity

Projenin Belirteci: AXS

Projenin İnternet Sitesi: [https://axieinfinity.com/](https://axieinfinity.com/)

Projenin Twitter Adresi: [https://twitter.com/axieinfinity](https://twitter.com/axieinfinity)

Projenin İzahname Adresi: [https://whitepaper.axieinfinity.com/](https://whitepaper.axieinfinity.com/)


A. Axie Infinity Nedir?

Axie Infinity, hem oyunu oynamak hem de oyun ekosistemini büyütmek için harcadıkları zaman ve çaba için oyuncuları ödüllendiren yeni bir oyun türüdür. Pokémon oyunundan ilham alınarak tasarlanmıştır. Oyuncular evcil hayvanları için savaşabilir, oyun içerisinde seviye yükseltebilir ve arazi ile oyun içerisinde bir krallık kurabilir. Pokemon'un sayısız yineleme ve savaş sistemi ile oynanması gibi Axie Infinity’de önümüzdeki yıllarda birçok savaş varyasyonunun yayınlanması beklenmektedir. Axie Infinity oyuncuları, ekibi ve sponsorlar tarafından düzenlenen sayısız turnuva aracılığı ile binlerce dolar değerinde kripto para kazandı. Örneğin, Eylül 2020’de Whaxie Smackathon oyun turnavası ile oyunculara 500 Whale token ödülü verildi.

Axie Infinity oyunu ile geleneksel oyunlar arasındaki temel fark, blokzincir ekonomik tasarımının oyunculara ödül vermesidir. Aynı zamanda Axie Infinity oyunu, Covid-19 kaynaklı pandemi nedeni ile yeni bir gelir akışı arayışında olan insanlardan binlerce oyuncuyu kendine çekti. Örneğin, daha önce hiç blokzincir dünyası ile tanışmamış aile babaları, büyükanneler bile Axie Infinity oyununu ile ödül kazanmak için oyunu oynamaktadırlar. Axie Infinity, eğlenceli bir oyun olsa da, güçlü topluluğu ve dikkat çeken başarısından dolayı ayrıca ödül kazanmak için oynanması nedeni ile bir sosyal ağ ve iş platformunun özelliklerini de temsil etmektedir.

Axie Infinity, %100 oyuncuya ait, gerçek para ekonomisine sahiptir. Oyunun geliştiricileri, oyun öğelerini veya kopyalarını satmak yerine, oyuncuyu oyuncu ekonomisine dönüştürmeye odaklanır ve para kazanmak için küçük ücretler alır.

Axie Infinity oyununda ayrıca Axie Infinity Shards (AXS) olarak bilinen kendi yönetim tokenına sahiptir. Bunlar, kilit yönetim oylarına katılmak için kullanılır ve sahiplere Axie Community Hazinesindeki fonların nasıl harcanacağı konusunda söz hakkı verir.


B. Axie Infinity Neler Sunmaktadır?

Axie Infinity, dünyaya blokzincir teknolojisini tanıtmanın eğlenceli ve eğitici bir yolu olarak geliştirildi. İş hayatı ve oyun oynamayı bir araya getirerek insanlara hem kazandırıp hem de eğlenebilecekleri bir ortam sunmaktadır.

Gerçek dünyadaki evcil hayvanlar gibi, Axie Infinity oyununda da yeni yavru hayvanlar yaratıp yetiştirebilirsiniz. Oyun içerisinde 500’den fazla farklı vücut yapısı mevcuttur, oyunda oynamak istediğiniz karakteri seçip farklı vücut özellikleri ekleyebilirsiniz. Oyunda karakterlerin genel adı Axie’dir. Birden fazla Axie sahibi olabilmek için AXS ve Smooth Love Potions $SLP (oyun içi iksir) ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu ögeler size Axie yetiştirirken önemli şekilde lazım olacaktır. AXS ve Smooth Love Potions $SLP (oyun içi iksir) harcama miktarınız daha önce kaç kez Axie yetiştirdiğinize göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, ilk defa üretilen Axie’ler için 200 $SLP harcanırken ikinci veya üçüncü kez Axie yetiştirdiğinizde bu miktar önemli ölçüde artmaktadır. Oyun içerisinde, oyunculara doğrudan Smooth Love Potions $SLP (oyun içi iksir) satılmamaktadır, Smooth Love Potions $SLP (oyun içi iksir), oyunu PvE Adventure modunda ve PvP Arena'da oynayarak kazanılabilmektedir.

Her Axie'nin bir vücut şeklinin yanı sıra 6 vücut parçası vardır. Her parça için, bir Axie 3 gene sahiptir. Bunlar, baskın (D), çekinik (R1) ve küçük çekinik gen (R2) olarak tanımlanmaktadır. Baskın gen, Axie'de fiziksel olarak bulunan vücut bölümünü belirleyen kısım üretmedir. Üretme sırasında, her genin yavrulara geçme şansı vardır. Üretme için, envanter kısmından Axies’lerden birinin sayfasına tıklayıp ardından eşleştirmek için bir Axie seçilmektedir. Axies’lerin olgunluğa ulaşması 5 gün sürer. 5 gün sonra yumurtanızı yetişkin bir Axie'ye dönüştürebilir ve Axie'nin genlerini görebilirsiniz.

Axie Infinity’de var olan arsalar, oyun oynarken bulunabilecek çeşitli ödüller ile zaman içinde oyun seviyesi ile beraber yükseltilebilir. Ek olarak, arazi sahipleri arazilerinde AXS tokenları bulabilir veya haritadaki düğümleri keşfetmek için arazi arsasını işgal eden Axie’leri kullanabilir.


C. Axie Infinity Teknolojisi

Axie Infinity, Ethereum blokzinciri üzerine kurulmuş bir ERC-20 tokenıdır. Play To Earn (Oyna - Kazan) oyunu olarak dünyanın her yerinden çok fazla kullanıcı tarafından dikkat çekmektedir. Oyun, günlük, haftalık ve aylık aktif kullanıcılar tarafından 1 numaralı Ethereum alt yapısına sahip oyun olarak ilgi görmektedir. Oyun içerisinde “Axie” olarak bilinen token tabanlı oyuncular tarafından karakter özellikleri seçilip yaratılan avatarlar bulunmaktadır. Axie Infinity oyununda bu avatarların toplanmasına, üremesine, yükseltmesine, savaşması ve takas etmeleri sağlanmaktadır. Genel adı Axie olarak bilinen bu avatarlar farklı biçimlerde yer alabilmektedirler. Örneğin, canavar, kuş, böcek, bitki gibi çeşitleri olmak üzere oyun içerisinde 500’den fazla farklı vücut yapısı mevcuttur. Her Axie, farklı güç ve niteliklere sahip eşsiz token (NFT) olarak temsil edilmektedir. Diğer blokzincir tabanlı savaş ve avatar tasarlanan oyunlardan farklı olarak, her Axie, Axies popülasyonunu kontrol etmeye yardımcı olmak için yalnızca toplam yedi kez üretilebilir. Axie tasarımında çoğu Axie nispeten zayıf istatistiklere sahipken, vücut parçalarının güçlü kombinasyonlara sahip olanlar daha iyi istatistiklere sahiptir.

Oyun, ilk olarak Ethereum blokzinciri üzerinde tasarlanmıştır fakat zamanla Ethereum ağı üzerinde yaşanan gaz ücreti sorunu ve işlem yavaşlığı nedeni ile oyun yaratıcılarının Ethereum blokzincirinin oyun için dar bir alan olarak düşünmüşlerdir ve oyuna Ronin adı verilen Ethereum bağlantılı yan zincir kısmı entegre edilmiştir. Ronin, özellikle Axie Infinity için yapılmış Ethereum bağlantılı bir yan zincir olarak tanımlayabiliriz. Ronin, Axie'nin kullanılabilirliğini, hemen hemen anında onay ile hızlı ve sorunsuz işlemler ve büyük ölçüde gaz ücretlerinin azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca, Ethereum madencilerine ödeme yapmak yerine, gaz ücretleri topluluk tarafından tutulabilir, turnuvalar ve ödüller gibi oyun içi etkinlikler için kullanılabilir.

image-1.png


D. Axie Infinity Ekip ve Şirket

Axie Infinity, 2018'de kurulan teknoloji odaklı bir oyun stüdyosu olan Sky Mavis tarafından geliştirilmiştir. Şirket genel merkezi Vietnam, Ho Chi Minh City'de bulunmaktadır. CEO Trung Thanh Nguyen, Axie Infinity'yi kurmadan önce Trusting Social (Sequoia liderliğindeki 25 milyonluk finansman turu) görev almış daha sonra Axie Infinity’i kurmuştur. Aleksander Leonard Larsen COO olarak görev almaktadır. Axie Infinity'de işle ilgili her şeyden sorumludur. Ayrıca Blokchain Game Alliance'da yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Tu Doan, sanat yönetmeni ve oyun tasarımcısı olarak Vietnam'daki sanat ekibini yönetmektedir ve Axies'i tasarlamıştır. Sanat yönetmenliği ve birçok oyun tasarımı konseptinden sorumludur. Andy Ho, kuruluşun CTO görevlisi olarak çalışmaktadır. Şirketin teknik strateji ile mühendislik operasyonlarından sorumludur.


E. Axie Infinity Dijital Varlık Ekonomisi

Axie Infinity, toplam arzı 270,000,000 AXS’dir. Güncel olarak dolaşımdaki arzı ise 60,907,500.00 AXS’dir. Toplam arzın %11'i Binance Launchpad IEO satışına (her Axie Infinity token fiyatı 0.10 $ idi) katılımcılara tahsis edildi ve %4'ü özel bir satışta satıldı. Buna ek olarak, %29'u staking ödüllerine, %20'si Play To Earn (oyna-kazan) havuzuna, %21'i takıma, %7'si danışmanlara ve %8'i ekosistem fonuna ayrılmıştır.


F. Axie Infinity İş Birlikleri

Axie Infinity ile MakerDAO 2019 Haziran’da işbirliği gerçekleştirdi. Axie Infinity'nin open Finance & Nonfungible Tokens birleştiren bir deney yapmak için MakerDAO ile birlikte işbirliği gerçekleştirdi.

Axie Infinity ve Klaytn işbirliği gerçekleştirdi. Ağustos 2019’da gerçekleştirilen işbirliği ile Klaytn'in yerel tokenı, KLAY token bir ödeme yöntemi olarak Axie Infinity'ye entegre edildi.

Axie Infinity ve Samsung Ekim 2019’da Samsung Blokzincir Cüzdanına Axie Infinity seçeneği eklemek için işbirliği gerçekleştirdi.

Axie Infinity ve Kyber Network, Şubat 2020’de işbirliği gerçekleştirdi. Kyber entegrasyonu ile Axie oyuncuları, DAI, MANA, ENJ, KNC, BAT, ZRX gibi ETH ve seçilen ERC20 tokenlarını kullanarak Axie platformunda oyun içi satın almaları gerçekleştirebilirler.

Axie Infinity ve AAVE ekibi Kasım 2020’de işbirliği gerçekleştirdi. DeFi ve NFT geçişi için işbirliği yapmıştır.

Axie Infinity ve UBISOFT video oyun geliştirici ile birlikte yan zincirlerdeki Ethereum (Ronin sidechain for Ethereum.) işlemleri doğrulamak için Aralık 2020’ de işbirliği gerçekleştirdi.


G. Axie Infinity Değerlendirme

Axie Infinity, Pokémon ve Tamagotchi gibi popüler oyunlardan ilham alınarak tasarlanan, oyuncuların Axies olarak bilinen oyun içerisinde yer alan ve oyuncular tarafından özel olarak karakterleri yaratılan avatarlar ile oynanan bir oyundur. Axie Infinity, hem eğlenceli hem de para kazanmak için insanlar tarafından çok tercih edilen bir oyun haline gelmiştir. Ethereum blokzincir yapısı ve ayrıca ağ dolaşımın güçlenmesi için tasarlanan Ethereum bağlantılı bir yan zincir olan ronin ile güçlü bir oyun yapısına sahiptir. AXS token, kripto para dünyasını ve oyun dünyasını bir araya getirmiştir. İnsanların teknoloji ve blokzincir ile gelişen dünyada hem eğlenip hem de para kazanabilecekleri bir platform sunmaktadır. Oyun sektörü günümüzde her yıl daha fazla büyümekte ve gelişmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde gelecekte tasarlanan oyunlar için de başarılı bir örnek olarak yer almaktadır.