Axie Infinity (AXS) Neden Düştü?- 21.10.2022

Axie Infinity, blokzincir tabanlı bir ticaret ve savaş oyunudur. Axie Infinity, oyuncuların Axies olarak da bilinen token tabanlı yaratıkları toplamasına, yükseltmesine, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanımaktadır. Bu Axie’ler farklı özelliklere sahip olmaları nedeniyle her biri farklıdır ve NFT kategorisindedir. AXS ise Axie Infinity platformunun tokenidir. AXS; oylamalara katılmak ve Axie Topluluk Hazinesi’nin nasıl yönetileceğine karar verme aşamasında söz hakkı sağlamaktadır. AXS sahibi olan kullanıcılar token'larını stake etmeleri, oyunu oynamaları ve önemli yönetişim oylamalarına katılmaları karşılığında ödüller kazanabilir.

Axie Infinity, Sky Mavis tarafından geliştirilen bir Ethereum sidechain’i (yan zinciri) olan Ronin yan zinciri üzerine inşa edilmiştir. Yan zincirler, halka açık blokzincir ağları aşırı yüklendiğinde ortaya çıkabilecek ağ kullanılabilirliği sorunlarını ele almak için oluşturulan ölçeklenebilirlik çözümlerdir. Yüksek işlem ücretleri ve gecikmeli işlem onay süreleri bu zorluklara iki örnektir.

Ethereum ağındaki tıkanıklığın Axie Infinity'nin faaliyetlerini engelleyerek kullanılabilirliğini tehlikeye atmasının ardından Sky Mavis, Haziran 2020'de Ronin yan zincirini inşa etmeye başladı. Şirkete göre Ronin; hızlı işlem onayı, yeni kullanıcılar için basitleştirilmiş işe alım ve daha düşük gaz maliyetleri sağlıyor.

AXS, son 7 günde yaklaşık %22, son 24 saatte ise %13.20 düşüş gösterdi. AXS şu an 167 TL’den işlem görüyor.

Axie Infinity’nin önümüzdeki günlerde projenin 215 milyon USD değerindeki AXS tokenlerinin kilidinin açılmasıyla önemli bir satış baskısıyla karşı karşıya olduğu düşünülebilir. Zira toplam arzın neredeyse %8'ini oluşturan yaklaşık 21.5 milyon token serbest kalacak. Dijital varlık piyasalarında, token fiyatları bazen böyle zamanlarda sert satış baskısıyla karşı karşıya kalabiliyor.

21.5 milyon token’ın kilidinin 26 Ekim’de açılması öngörülüyor. Nitekim önümüzdeki hafta kilidi açılacak olan token sahiplerinin teorik olarak kar elde ettikleri düşünüldüğünde ellerindeki tokenleri satabileceği belirtiliyor.