Axie Infinity (AXS) Neden Yükseldi?- 6.12.2022

Axie Infinity, blokzincir tabanlı bir ticaret ve savaş oyunudur. Axie Infinity, oyuncuların Axies olarak da bilinen token tabanlı yaratıkları toplamasına, yükseltmesine, savaşmasına ve takas etmesine olanak tanımaktadır. Bu Axie’ler farklı özelliklere sahip olmaları nedeniyle her biri farklıdır ve NFT kategorisindedir. AXS ise Axie Infinity platformunun tokenidir. AXS; oylamalara katılmak ve Axie Topluluk Hazinesi’nin nasıl yönetileceğine karar verme aşamasında söz hakkı sağlamaktadır. AXS sahibi olan kullanıcılar token'larını stake etmeleri, oyunu oynamaları ve önemli yönetişim oylamalarına katılmaları karşılığında ödüller kazanabilir.

Axie Infinity, Sky Mavis tarafından geliştirilen bir Ethereum sidechain’i (yan zinciri) olan Ronin yan zinciri üzerine inşa edilmiştir. Yan zincirler, halka açık blokzincir ağları aşırı yüklendiğinde ortaya çıkabilecek ağ kullanılabilirliği sorunlarını ele almak için oluşturulan ölçeklenebilirlik çözümlerdir. Yüksek işlem ücretleri ve gecikmeli işlem onay süreleri bu zorluklara iki örnektir.

AXS, son 24 saatte %19 yükselişle birlikte yaklaşık 163 TL’den işlem görüyor. AXS’nin tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %1065 artışla birlikte yaklaşık 725 milyon USD olarak görünüyor. Bunun bir nedeni projenin yaklaşan merkezsizleştirme çalışmaları olabilir. Axie Infinity ekibi dün bir blog yazısı yayınladı. Bu yazıda, aralarında projeye yatırım yapanların da bulunduğu etkili topluluk üyesinden oluşan bir grubun Axie Infinity'nin geleceğini şekillendirmek için bir araya geldiğini paylaşıldı. Şu anda projenin halen merkezsizleştirme aşamasının ilk kısmında olduğu biliniyor. Ancak blog yazısında, adım adım ilerleyen bir stratejinin parçası olarak son zamanlarda önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. Yazıda ayrıca merkeziyetsizlik sürecinde ilerleme kaydedildikçe konsey oluşturma, kaynak tahsisi, zincir üzerinde oylama ve hazine aktivasyonu gibi eylemlerin kilidinin açılacağı belirtildi. Bu durumun AXS’nin yükselişinde etkisi olabilir.