Bank of France, Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Denemesine 2.4 Milyon Dolarlık Fon Koydu

Bank of France, ilk kez Aralık ayında özel bir blokzincir platformunda bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) deneyine başarıyla pilotluk yaptı.

Le Banque de France tarafından 19 Ocak'ta duyurulduğu üzere, deneme 17 Aralık'ta başladı ve Bank of France tarafından yatırımcılara sağlanan CBDC’ler ile yatırımcılar 2 milyon euro (2.4 milyon dolar) değerinde hisse senedi alım satımı gerçekleştirdi. Bu işlemler deneme amaçlı olarak simüle edildi. Deneme amaçlı olarak yapılan işlem başarıyla tamamlandı. Banka ayrıca, çalışmaların yıl boyunca süreceğini de açıkladı.

Deneme, aynı zamanda CBDC sabit coin’ini sağlayan, İngiltere merkezli bir düzenlenmiş blokzincir hizmetleri sağlayıcısı olan SETL tarafından sunulan dağıtılmış defter teknolojisi ile gerçekleşti. SETL’nin IZNEZ kayıt tutma platformu fon birimi hareketlerini takip etmek için kullanıldı.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Nedir?

CBDC'ler, belirli bir ülkenin bankaları tarafından oluşturulan ve denetlenen, merkezi olarak verilen sabit paralardır. Dai (DAI) gibi sabit koinlerin aksine, CBDC'ler merkeziyetsizlik için hiçbir girişimde bulunmazlar ve CBDC’lerin asıl amacı da merkez bankalarının kontrol edebileceği bir dijital para oluşturmak ve kripto para birimlerinin transfer işlem sürelerindeki hızlılık ve düşük işlem maliyetlerini yakalamaktır.