Basic Attention Token (BAT) Nedir?-banner-imageKoin İncelemeleri

Basic Attention Token (BAT) Nedir?

Projenin Adı: Basic Attention Token

Projenin Belirteci: BAT

Projenin İnternet Sitesi: [https://basicattentiontoken.org/](https://basicattentiontoken.org/)

Projenin Twitter Adresi: [https://twitter.com/attentiontoken](https://twitter.com/attentiontoken)

Projenin İzahname Adresi: Projenin izahname adresi için buraya tıklayabilirsiniz.

Basic Attention Token (BAT) Nedir ?

Basic Attention Token, Ethereum blokzincir ağına bağlı ERC-20 tabanlı olan bir kripto para birimidir. Kripto para kodu ise BAT olarak adlandırılmaktadır. 2018 yılı Mart ayında piyasaya çıkarılmıştır. Amacı reklam verenleri, yayıncıları ve kullanıcıları bir araya getirerek merkeziyetsiz şekilde birbirine bağlamaktır. Bu alanda çalışan kullanıcılar en kazançlı şekilde işlemlerini gerçekleştirir. Reklamcılığı nasıl daha iyi hale getirebiliriz vizyonuyla kullanıcılara ödül dağıtırak ilerleyen bir süreci bulunmaktadır.

gorsel-1-kce_(1).jpg

Basic Attention Token (BAT) Neler Sunmaktadır?

Basic Attention Token’in açık kaynak kod ile kriptografik olarak güvenli işlemlerin yayınlanmasını sağlaması reklam sahtekarlığını önleyerek bu durumu en aza indirmektedir. Ayrıca bir diğer özelliği reklam yapmak isteyen kullanıcılara para ödeyerek onlarında kazanç sağlamasıdır. Bununla beraber Brave tarayıcı sistemi ile hızlı şekilde, kötü içerikli reklamlardan uzak kullanıcının görmek istediği reklam değerini ölçerek hizmet vermektedir. Kullanıcılar, reklamları izlemeleri karşılığında ödeme alır, içerik yaratıcıları ise ne kadar dikkat çekebildiklerine göre ödüllendirilir.

BAT geliştiricileri tarafından BAT ile entegre edilmiş “Brave” adında bir internet tarayıcısı geliştirilmiştir. Brave, açık kaynak kodlu, ücretsiz, hızlı, ödül veren ve güvenli bir web tarayıcısı olup, gizliliği önemseyen, kötü içerikli reklamlardan koruyan bir kullanım sağlamaktadır. Windows, MacIOS ve Linux sürümleri mevcuttur.

Brave tarayıcısı tarafından desteklenen BAT, geleneksel reklamcılık modelini değiştirmeyi hedefler. Kuralları yıkan bu yeni tasarım kullanıcıları, içerik yaratıcılarını ve hatta reklam şirketlerini ödüllendirir. Brave, aynı zamanda tarayıcıda yapılan aramalara göre reklama olan ilgi değerini ölçmektedir. Kullanıcının arama ve ilgi gösterdiği reklam değerlerine bakılarak ilgi alanları belirlenir. Böylece ilgi alanlarına göre reklamlar karşılarına çıkar ve kullanıcılar izlediği reklamlardan ödül kazanır.

Basic Attention Token (BAT) Teknolojisi

Basic Attention Token, Ethereum’a dayalı, açık kaynak kodlu, blokzincir tabanlı olup, akıllı sözleşme özelliği sayesinde Ethereum blokzincirinde depolanan bir uygulamadır. Token sözleşmeleri, Ethereum ekosisteminin standart bir özelliğidir ve bu sözleşmeler kriptografik olarak güvenlidir.

BAT kullanılarak yapılan micropayments (mikro ödemeler), ilk aşamada dağıtım amaçlı gerçekleştirilmektedir. Brave Micropayments Ledger (Mikro Ödeme Defteri) ile görüntülenen her reklam, tarayıcıda doğrulanmaktadır.

Reklam veren, bir ödeme gönderir ve kullanıcılar reklamları görüntüledikçe, ödeme akışının kilidi açılır. Ödeme üç parçaya bölünür. İlk kısım ödemenin bir miktarı kullanıcının kendi cüzdanı için saklanır, ikinci kısım Brave’e, üçüncü kısım ise yayıncıya verilir.

BAT'daki ödemeler yalnızca yayıncılara gönderilir. Yayınlayan kişiye ödeme yapma işlemi BAT sistemi üzerinden gerçekleşir. BAT'ın ilk dağıtımı için, BAT'daki işlemler, bir Brave Ledger sistemi aracılığıyla gerçekleştirilir. Brave kullanıcılarının değişim aracı olarak Bitcoin kullanarak yayıncılara anonim bağışlar yapar. Brave Ledger sistemi, kullanıcı gizliliğini korumak için ANONIZE algoritmasını kullanır.

gorsel-2-kce_(1).jpg

Basic Attention Token Ekip ve Şirket

Basic Attention Token, Mozilla & Firefox’un kurucusu olan Brendan Eich tarafından geliştirilerek, 2018 Mart ayında piyasaya sürülmüştür. Brendan Eich, Brave tarayıcısı ve Basic Attention Token'ın yan kuruluşu olan, Brave Software ile Inc'in CEO'sudur. Aynı zamanda Brian Bondy, Brave ve Basic Attention Token'in CTO'su olarak çalışmaktadır. Basic Attention Token web sitesi, iş geliştirme, mühendislik veya araştırma geçmişine sahip 16 ekip üyesi ile çalışmaya devam etmektedirler. Basic Attention Token Dijital Varlık Ekonomisi

Basic Attention Token, Ethereum blokzincir ağına bağlı ERC-20 tabanlı olan, reklam verenleri birbirine bağlayan bir kripto para birimidir. Maksimum 1,5 milyar token arzına sahiptir. Bu arzın tamamı neredeyse mevcut halde dolaşımda bulunmaktadır. Var olan akıllı sözleşmeye ek olarak, yeni akıllı sözleşmeye geçmeden arz miktarı artırılamaz.

2017 ICO'sunda, yatırımcılara toplamda 1 milyar BAT token satılmıştır. Geriye kalan 200 milyon token bir geliştirme havuzunda kilitlenmiştir. Kalan 300 milyon BAT, kullanıcı büyüme havuzu (UGP) için ayrılmıştır.

Basic Attention Token İş birlikleri

Basic Attention Token, Brave Tarayıcısı ile birçok iş birliğine imza atmıştır. Bu iş birlikleri arasında Dow Jones Media Group, Townsquare, Civic, HTC, Cheddar, XDA, Uphold, The Giving Block, Everipedia, Yubikey, Access79, WayBack Machine ve TAP Network bulunmaktadır.

Civic, Brave yayıncı platformunda güvenli kimlik doğrulama hizmetlerini sunmak için 21 Eylül 2018’de Brave ile ortaklık kurdu. Civic'in kimlik doğrulaması ve diğer müşteri tanıma (KYC) hizmetlerini, kullanmayı seçmeleri halinde Brave'in doğrulama hizmetlerini yayıncılarına sunabilmektedir.

3 Ekim 2019’da Brave, kullanıcılarının Brave'de gezinmeleri için Basic Attention Token (BAT) ile ödüllendirilen bir cüzdan için Uphold ile ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde, Brave'de gezinmek için BAT kazanan Brave kullanıcıları, kazandıkları BAT tokenlerini dijital para platformu Uphold'a kaydolduklarında birçok dijital varlığa ve fiyat para birimlerine dönüştürebilirler.

4 Ekim 2019’da The Giving Block, iş ortağı hayır kurumları, sivil toplum kuruluşları için reklam envanteri sağlamak ve kullanım örneklerini test etmek amacıyla Brave ile ortaklık kurdu.

10 Mart 2020’de Brave Tarayıcı ve TAP Network, Brave masaüstü kullanıcılarının TAP Network'teki 250.000'den fazla en iyi markaları tarafından sunulan gerçek dünya ödülleri için Basic Attention Token kullanmasını sağlayan bir ortaklığa girdi. Ortaklık, Brave kullanıcıları için token yardımcı programını gerçeğe dönüştürüyor ve markaları yeni bir Brave kullanıcı kitlesi ile buluşturuyor.

Basic Attention Token (BAT) Değerlendirmesi

Basic Attention Token (BAT) merkeziyetsiz yapısı ve kullanıcıların en kazançlı şekilde işlemlerini gerçekleştirmesi ile dikkat çekmektedir. Ajanslar, reklam verenler kısacası dijital dünyadaki kullanıcıların reklam gelirlerinden, pay alması ile dijital alanda BAT popüleritesini göstermektedir. Kendi geliştirdikleri Brave sistemi gizlilik odaklı tarayıcı ile dolandırıcılıkla mücadele için güvenli bir sistem olarak hizmet sunmaktadır. Merkezi olmayan dijital reklam dünyası için bir tokendir. BAT reklamverenleri, yayıncıları ve kullanıcılar için yeni ve verimli bir pazar yaratmaktadır. Kullanıcıların amacını tarayıcı düzeyinde özel olarak izleme yeteneği ile kullanıcının dikkatini çekmek için zengin ölçümlerin geliştirilmesine olanak tanır. BAT sağladığı tüm bu yenilikler ve özelliklerle birlikte kripto para ekosisteminde önemli bir açığı kapatmaktadır.