Beyaz Saray, Kripto Para Riskleriyle Mücadele Planı Açıkladı

ABD’de Joe Biden yönetimi cuma günü resmi bir blogda kripto para birimlerinden kaynaklanan potansiyel riskleri ele alma planlarını, yetkilileri "uygun olan yerlerde yaptırımları artırmaya" ve Kongre'yi sektörü düzenlemek için "çabalarını artırmaya" çağıran bir yol haritasında detaylandırdı.

İlgili yazı, Terra'nın algoritmik sabit koini UST'sinin iflas dalgasına neden olan çöküşü de dahil olmak üzere geçtiğimiz yıl kripto para ekosistemindeki bazı büyük başarısızlıklara atıfta bulunarak başlıyor. Yazıda Biden yönetiminin kripto para birimlerinin risklerini azaltmaya ve finansal istikrarı baltalamadıklarından emin olmaya odaklandığı belirtildi. Yazıda ayrıca, bir zamanlar dünyanın en büyük üçüncü kripto varlık platformu olan FTX'in çöküşüne ve kullanıcılara milyarlarca zarar verdiğine de dikkat çekilerek, "Neyse ki, kripto para piyasalarındaki kargaşanın bugüne kadar daha geniş finansal sistem üzerinde çok az olumsuz etkisi oldu" ifadesi kullanıldı.  

Biden yönetimi kurumlara yürütme yetkilerini kullanmaları ve uygun olan yerlerde yaptırımları artırmaları ve gereken yerlerde yeni kılavuzlar yayınlamaları çağrısında bulundu. Hükümet, özellikle Kongre'den kripto para piyasasını düzenlemeye yönelik çabaları artırmasını istedi.  Yazıda Kongre'nin emeklilik fonları gibi ana akım kurumların kripto para piyasalarına girmesine izin vermemesi gerektiğini, zira bunun kripto para birimleri ile daha geniş finansal sistem arasındaki bağları derinleştireceğini ve sistemik riskleri artıracağını belirtildi.

Nitekim  Beyaz Saray danışmanları Brian Deese, Arati Prabhakar, Cecilia Rouse ve Jake Sullivan tarafından kaleme alınan raporda, Biden Yönetimi'nin finansal hizmetleri daha ucuz, daha hızlı, daha güvenli ve daha erişilebilir hale getiren sorumlu teknolojik yenilikleri desteklerken potansiyel riskleri de göz önünde bulundurduğu sonucuna varıldı.