Binance Smart Chain Neden Durduruldu?

Binance Smart Chain'in hacklendiğe dair iddiaların sosyal medyada yer almasıyla birlikte BNB Chain; resmi Twitter hesabından bir açıklamada bulunarak olağan dışı işlemler nedeniyle BSC (Binance Smart Chain) ağını geçici olarak durdurduklarını bildirdi. Açıklamada, “Verdiğimiz rahatsızlıktan özür diler, daha fazla bilgiyi güncel olarak buradan aktaracağımızı bildiririz. Sabrınız ve anlayışınız için teşekkür ederiz.” denildi. Nitekim BNB Chain’in durdurulmasının zincirler arasındaki köprüye düzenlenen siber saldırıdan dolayı kaynaklandığı anlaşıldı.

İlk Tweetin ardından yaklaşık 15 dakika sonra BNB Chain tarafından ikinci bir açıklama yapıldı. İkinci açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Muhtemel bir kod istismarı tespitinin ardından BSC’yi askıya aldık. Potansiyel güvenlik açığını hızlı bir şekilde araştırıyoruz. Topluluğun herhangi transfer işlemini dondurma konusunda yardımcı olacağını biliyoruz. Tüm fonlar güvendedir.”

Bir BNB Chain sözcüsü ise FoxBusiness'a konuşarak şunları kaydetti:

"Görünüşe göre tehdit aktörleri potansiyel bir açığı test etmişler. BNB Chain topluluğu bunu kapattı ve tehdit aktörleri fazla bir şey elde edemeden kontrol altına aldı. Güvenlik açığı şimdi kapatılıyor. Fonlar güvendedir."

Son gelen BNB Chain resmi bilgilendirmesine göre ise, saldırıda tahminen 100- 110 milyon USD’lik fon kaybedildiği; ancak topluluğun iç ve dış güvenlik partnerlerinin sayesinde, yaklaşık 7 milyon USD’nin hemen dondurulduğu belirtildi.

Changpeng Zhao, zincirler arası köprü istismarının meydana geldiğini doğruladı ve olayla ilgili şunları yazdı.

"… Tüm doğrulayıcılardan BSC'yi geçici olarak askıya almalarını istedik. Sorun şu anda kontrol altında. Paralarınız güvende. Rahatsızlık için özür dileriz ve buna göre daha fazla güncelleme sağlayacağız."

CZ, paylaştığı reddit linkinde olayın detaylarının yer aldığını belirtti. Redditeki gönderide özetle şu ifadeler yer aldı:

… Tüm doğrulayıcılardan BSC'yi geçici olarak askıya almalarını istedik. Sorun şu anda kontrol altına alınmıştır. Paralarınız güvende. Rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ve buna göre daha fazla güncelleme sağlayacağız. Topluluk, transferlerin dondurulmasına yardımcı olmak ve yardımcı olmak için çok önemli bir rol oynamıştır. Tüm fonlar güvende. Node hizmet sağlayıcılarına hızlı ve özenli yanıtları için teşekkür etmek istiyoruz.

Aşağıdakilere çok teşekkür ederiz:

Hash, Neptune, TW Staking, BSCScan, Legend, CertiK, Figment, NodeReal, Namelix, Defibit, Fuji, InfStones, MathWallet, Pexmons, Ankr, BNB48 Club, Avengers, Tranchess, Coinbase Cloud…

BSC'den alınan fonlar için ilk tahminler 100 ila 110 milyon dolar arasındadır. Ancak topluluk ile iç ve dış güvenlik ortaklarımız sayesinde tahmini 7 milyon dolar şimdiden dondurulmuş durumda. Topluluğun fonları dondurmak için gösterdiği hız ve iş birliği bizi çok etkiledi.

Yardım eden ve destek veren herkese teşekkür ederiz.

BNB Chain’den gelen son duyuruda şu ifadeler yer alıyor:

BSC doğrulayıcıları, BNB Smart Chain’i en son sürümle bir saat içinde geri getirmek için koordine oluyor

Bu sürüm şunları içermektedir:

  1. Hacker hesaplarının hareket etmesini durdurma

Fonları dondurmak için toplumdan gelen hız ve iş birliği bizi çok etkiledi.

Yardım eden ve destek veren herkese teşekkür ederiz.

  1. BNB Beacon Chain ve BNB Smart Chain arasındaki yerel çapraz zincir iletişimi devre dışı bırakıldı

Tüm node runner'ların yukarıda listelenen sürüme yükseltmeyi denemelerini rica ediyoruz.

Doğrulayıcılar ve topluluklar, durumu tam olarak çözmek için yükseltmeyi daha fazla tartışacaklardır.

BNB Smart Chain’den gelen son duyuruda BNB Smart Chain ağını tekrar açtıkları ve doğrulayıcılarla iş birliği gerçekleştirdikleri bilgisi verildi.