Bir Grup Kripto Para Uzmanı, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Temaslarda Bulundu

Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra, ülkede internet erişimini kurma, Lightning Network'e bağlanma ve Bitcoin madencilik tesisleri geliştirme, BTC’nin benimsenmesi gibi konularda tavsiyelerde bulunmaları için bir grup kripto para uzmanını ülkenin başkenti Bangui'ye davet etmişti. Uzmanlar, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra ile görüşmek ve Bitcoin'in benimsenmesinin yollarını tartışmak için Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gitti.

7 kripto para uzmanı, "Orta Afrika Cumhuriyeti bağlamını daha iyi anlamak ve ülkede Bitcoin'in benimsenmesini teşvik edecek veya engelleyecek ana faktörleri belirlemek için" ülkede bir hafta geçirdi.

Uzmanlar kripto para ekosistemini olumsuz etkileyecek faktörleri özetle şu şekilde sıraladı:

  • Elektriğe düşük erişim
  • İnternete erişimdeki zorluk (İnternet erişiminin yaygın olduğu El Salvador'dan farklı olarak, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde internet erişiminin Ocak 2021'de nüfusun sadece %11,4'ü olduğu tahmin ediliyor)
  • Cep telefonu kullanan kişilerin sayılarının azlığı
  • Bitcoin’e adanmış eğitim kurumlarının eksikliği

Ülkede Bitcoin’in besimsenmesini kolaylaştıracak faktörler ise şu şekilde sıralandı:

  • Uygun düzenlemeler (Bitcoin’in resmi para birimi olması)
  • Mobil para kullanımı
  • Nüfusun sadece %5'inin bankada işlem yapması

Kripto para uzmanları, şehirlerde güvenli konumlara Bitcoin ATM'leri kurmayı tavsiye ediyor.

Raporda devlet tahvillerinin ihraç edilmesi tavsiye edildi

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“El Salvador'un Bitcoin tahvilleri gibi, Bitcoin'in Liquid ağında devlet tahvilleri ihraç etmenizi öneririz. Bu tahviller, bölgenin güneş / hidro enerji altyapısının inşasını ve bitcoin madenciliğini finanse etmeye yardımcı olacaktır. Madencilik altyapısı aynı zamanda Orta Afrika Cumhuriyeti'ne de bir gelir kaynağı sağlayacak.”

Orta Afrika Cumhuriyeti Bitcoin'i resmi para birimi olarak tanıyan ikinci ülke

Orta Afrika Cumhuriyeti, El Salvador'dan sonra Bitcoin'i resmi para birimi olarak tanıyan ikinci ülke olmuştu. Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu hamle Orta Afrika Cumhuriyeti'ni dünyanın en cesur ve en vizyoner ülkelerinden biri haline getirdi." denilmişti.

Bitcoin’deki düşüşün ardından geçtiğimiz günlerde Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadéra, Twitter sayfasından şu paylaşımı yapmıştı.

“Bitcoin’i anlamak, uzun vadeli refah getirme konusundaki yıkıcı gücünü kabul etmek için çok önemlidir. Matematik insan duygularını hesaba katmaz. Gelecek nesiller, ileride geriye dönüp, bizim bu zor dönemde doğru yolu seçmedeki kararlılığımıza ve gücümüze bakacaklar.” ifadelerini kullandı.