Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) Nedir?-banner-imageAkademi

Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) Nedir?

Bitcoin, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği meşru bir yatırım varlığı olarak her geçen gün yerini sağlamlaştırmaya devam etmektedir. Başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların alım satımı büyük ölçüde Bitexen gibi kripto para borsalarından gerçekleşmektedir. Fakat, Bitcoin ve diğer kripto paraların popülaritesinin artmasıyla birlikte geleneksel piyasalarda da Bitcoin’e büyük bir talep doğmuştur. Bu sebeple bazı kurumlar ve bireyler, yalnızca yüksek düzeyde regüle edilmiş bir varlığa yatırım yapmak istemiştir ve bu ihtiyaç, Bitcoin ETF’lerinin (borsa yatırım fonlarının) borsalara girişini beraberinde getirmiştir.


Borsa Yatırım Fonu (ETF) Nedir?

Borsa yatırım fonları (ETF’ler), fiyatları emtialardan para birimlerine kadar belirli varlıkların veya endekslerin performansına göre değişen yatırım araçlarıdır. Yatırımcılara, söz konusu varlığa doğrudan sahip olmadan ve onun işletim prosedürlerine dahil olmadan o varlığa yatırım yapma imkânı vermektedir.

ETF'ler düzenlenmiş finansal ürünlerdir. Bu nedenle kripto para borsalarında değil, NASDAQ veya NYSE gibi geleneksel pazarlarda yer almaktadırlar. Ancak bu, geleneksel finans ile kripto para birimleri arasında geçilemeyecek bir sınır olduğu anlamına gelmemektedir.


Bitcoin ETF’si Nasıl Çalışır?

Bitcoin ETF’si, dünyadaki en popüler dijital para biriminin fiyatını takip eden bir yatırım ürünüdür. Yatırımcılar için Bitcoin alım satım sürecinin kolaylaştırılmasını sağlar. Ayrıca, ETF sahipleri doğrudan Bitcoin'e yatırım yapmayacakları için, gereken karmaşık depolama ve güvenlik prosedürleri hakkında da endişelenmelerine gerek kalmamaktadır.

Biraz önce bahsettiğimiz gibi bir Bitcoin ETF’sinin fiyatı, Bitcoin’in fiyatını takip edecektir. Bitcoin’in performansını takip eden bu ürün, diğer fonlarda olduğu gibi ticareti yapılabilir bir üründür.


Peki, Neden Sadece Bitcoin'e Yatırım Yapmıyoruz?

Bir Bitcoin ETF’si sadece kripto para biriminin fiyatını yansıtıyorsa, neden ETF’sine yatırım yapalım? Neden doğrudan Bitcoin'e yatırım yapmıyoruz? Bunun birkaç nedeni var. İlk olarak, başlarda da bahsettiğimiz üzere özellikle kurumsal yatırımcılar regüle edilmiş bir varlığa yatırım yapmak isteyebiliyor. İkinci olarak, yatırımcılar Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini tutmakla ilgili güvenlik prosedürleriyle uğraşmak istemiyorlarsa bu yatırım ürününü kullanmayı tercih edebiliyor. Yatırımcılar sadece geleneksel borsalar ve piyasalar aracılığıyla ETF'yi alıp satabiliyorlar.


Bitcoin ETF’si Neden Önemlidir?

Büyük finans kurumları, bireysel yatırımcılarla aynı şekilde çalışmaz ve bu alana katılabilmek için karmaşık bir düzenleyici çerçeveye ve finansal ekipmana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bir ETF, benimsenme sağlamak ve potansiyel yatırımcı tabanını genişletmek için önemli bir adımdır.

Bitcoin ETF'lerinin piyasaya sürülmesiyle, yatırımcının portföyüne kripto para birimlerinin eklenmesi mümkün olmaktadır. Kurumsal yatırımcılar, çoğunlukla düzenlenmiş varlıklarla alım satım yapmayı ve elde tutmayı tercih ettiklerinden ötürü kripto ETF'leri onları dijital varlıklara yatırım yapmaya teşvik edebilir. Bu, altta yatan kripto varlığına olan talebi artırabilir ve böylelikle o varlığın fiyatını da artırabilir.


Bitcoin ETF’sinin Avantajları

  • Kolaylık ve Güvenlik: Bir Bitcoin ETF'sine yatırım yapmak, Bitcoin'in nasıl çalıştığını öğrenmek zorunda kalmadan ve doğrudan Bitcoin sahibi olmadan dijital varlığa belirli riskleri almadan yatırım yapılmasını sağlar. Örneğin, Bitcoin’ler bir cüzdanda tutulur ve bir yatırımcı cüzdanın şifresini kaybederse Bitcoinleri sonsuza kadar kaybolur. Bir Bitcoin ETF’si, Bitcoin'e yatırım yapma sürecini basitleştirir.
  • Çeşitlendirme: Bir ETF, birden fazla varlığa değiştirilebilir. Örneğin, bir Bitcoin ETF’si, Apple hisse senedine, Facebook hisse senedine veya daha fazlasına dönüştürülebilir. Yatırımcılara riski azaltma ve portföylerini çeşitlendirme fırsatı sunar. Benzer şekilde, düzenlenmiş bir piyasa borsasında işlem yaparak, bir Bitcoin ETF’si, yatırımcılara mevcut hisse senedi portföylerini çeşitlendirme şansı verecektir.

Bitcoin ETF’lerine Genel Bakış

Kanada'nın finans düzenleyicisi olan Ontario Menkul Kıymetler Komisyonu (OSC) tarafından 11 Şubat Perşembe günkü bir karar belgesine göre, Purpose Investments'ın Bitcoin ETF başvurusu onaylandı ve halka açık ilk Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) oldu. Purpose Investments’a onay verilmesinin ardından sadece günler sonra Evolve’un Bitcoin ETF’sinin de onaylandığı açıklandı. Devamında Kanada’da çeşitli firmaların Bitcoin ETF’leri de onaylandı ve borsada işlem görmeye başladı.

Kanada’nın öncülük ettiği kripto ETF’leri akımında çeşitli ülkeler yer alsa da, Amerika Birleşik Devletleri’nin tavrı henüz değişmedi. 2013 yılından beri ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC’e) yapılan Bitcoin ETF başvuruları arasında henüz kabul edilen olmadı. Aşağıdaki tabloda 30 Mayıs tarihinde alınan verilere göre, SEC’ye Bitcoin ve Ethereum ETF’leri için başvurmuş firmalar ve durumları gösteriliyor.

E2qg0VCXoAAvrqr.png

Kaynak: Bloomberg Intelligence

Görüldüğü üzere henüz onay alan bir Bitcoin ETF başvurusu olmasa da SEC tarafından 19b-4 formu incelemeye alınan 6 firma bulunuyor. SEC, 15 Mart Pazartesi günü VanEck'in 19b-4 Formunu Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusu için kabul etmiş ve teklifle ilgili ilk kararı vermek adına 45 günlük süreyi resmi olarak başlatmıştı. Böylelikle, VanEck’in Bitcoin ETF formu SEC tarafından incelemeye alınan ilk Bitcoin ETF başvurusu olmuştur.

Bitcoin ve türev ürünlerinin global olarak süregelen olgunlaşması muhtemelen düzenleyicilerin gidişatını değiştirecek ve sonunda bir ABD Bitcoin ETF'sinin de onayına yol açacaktır. Bunun ne zaman olacağını söylemek zor olsa da yatırımcılar tarafından artan benimsenme sayesinde olumlu bir bakış açısına sahip olunabilir.