Bitcoin (BTC) Neden Düştü?-12.12.2022

Bugün kripto para piyasasının genelinde düşüş hakim. Bitcoin (BTC), son 24 saatte %0.91 düşüşle birlikte yaklaşık 321.832 TL’den işlem görüyor.

Global bir kripto varlık platformu proof of reserve  (rezerv kanıtı) kapsamında küresel denetçi Mazars’ın denetiminden geçtiğini açıklamıştı.

Cointelegraph’ın haberine göre denetim sonrası Mazars’dan gelen açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:

"Binance'in, marjin ve kredi hizmeti aracılığıyla ödünç verilen Kapsam İçi Varlıklar için teminat olarak müşteriler tarafından rehnedilen Kapsam Dışı Varlıkları hesaba katmadan %97 oranında teminatlandırılmış olduğunu tespit ettik ve bu da Müşteri Yükümlülük Raporu'nda negatif bakiyelere neden oldu. Kapsam Dışı Varlıklar tarafından aşırı teminatlandırılan marjin ve krediler yoluyla müşterilere ödünç verilen Kapsam İçi Varlıkların da dahil edilmesiyle, Binance'in %101 oranında teminatlandırılmış olduğunu tespit ettik…"

Global kripto varlık platformunun CEO’su her ne kadar denetim neticesinde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadığını dile getirse de The Wall Street Journal'ın görüşüne başvurduğu muhasebe ve finans uzmanlarına göre, söz konusu global kripto varlık platformunun rezervlerinin şeffaflığını artırma çabaları kripto para borsasının mali durumundaki bazı sorunları ortaya çıkardı. Nitekim eski bir Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (FASB) üyesi ve yatırım yöneticisi, denetim firması Mazars tarafından yayınlanan raporun, iç kontrollerin kalitesi ve söz konusu kripto varlık platformunun sistemlerinin marj kredilerini karşılamak için varlıkları nasıl likide ettiği ile ilgili bilgilerden yoksun olduğu için yatırımcılara borsanın mali durumu hakkında güven vermediğini iddia etti. Gazetenin kaynakları tarafından dile getirilen bir diğer sorunsa söz konusu borsanın kurumsal yapısına ilişkin bilgi eksikliğiyle ilgili oldu.

Binance ve sunulan rezerv raporu FUD’unun kripto para piyasanın genelinin düşüşe geçmesine neden olduğunu söyleyebiliriz.