Bitcoin’e Rekor Kırdıran Spot Bitcoin ETF’lerinde Son Görünüm-banner-imageAraştırma

Bitcoin’e Rekor Kırdıran Spot Bitcoin ETF’lerinde Son Görünüm

Spot Bitcoin ETF'leri Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasaları için bir dönüm noktası olarak nitelendirildi. 2023 yılının sonlarına doğru hareketlenen söylentiler ve başvuru furyası ile birlikte Amerika'nın önde gelen varlık yönetim ve aracı şirketleri sıraya girdi. Yapılan ardı arına başvurular ve Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında çekişmeler aylarca manşetlerde yer aldı.

Gün geçtikçe hareketlenen spot ETF süreci 2 yılın ardından kripto para piyasalarını pençeleri altına alan ayının etkisinden çıkarmayı başarmıştı. Volatilite ile birlikte hacimler de artış göstererek haber akışı hızlandı ve piyasalar yeniden ilgi çekici hale gelmeye başladı.

Ardından SEC'den spot Bitcoin ETF'lerine yönelik onay haberinin gelmesi ile birlikte piyasalarda ciddi yükselişler yaşanırken Bitcoin için bir dönüm noktası elde edilmiş oldu: Dünyanın en büyükleri artık Bitcoin'i bünyelerine dahil etmişti.

Elde edilen bu dönüm noktasının temel beklentisi kripto para piyasalarına spot Bitcoin ETF'leri ile birlikte yeni para girişinin yaşanacak olması, kurumsal yatırımcıların sürece dahil olması ile birlikte mevcutta olmayan bir kitleye ulaşılacağı ve kripto paraların geleneksel finansta kabul göreceğiydi.

Beklenenin fazlası gerçekleşerek spot Bitcoin ETF'leri ilk günden 4 milyar dolarlık bir hacme ulaştı ve tüm analistleri şaşırttı. Takip eden günlerde hacim ivmelerek yükseldi ve bunu nakit girişleri de takip etti. Altının 2 yılda yakaladığı performansı ilk aydan yakalayan spot Bitcoin ETF'leri aracı kurumların tarihi rekorlar kırmasını ve listelerde öne çıkmasını sağlayarak bireysel başarısının şirketlere yansımı sağlamış oldu.

Ancak her şey bu kadar olumlu gitmiyordu. Spot Bitcoin ETF'leri ile birlikte fiyat baskısı yaratan yeni bir sebep ortaya çıktı: Grayscale'in Bitcoin fonu.

Spot Bitcoin ETF'lerinden önce oluşturulan bu fon, ETF'lerin kabulü ile birlikte ETF'e dönüştürüldü ve düşük fiyattan fona dahil olan yatırımcılar için ciddi karlı bir yatırıma dönüştü. Bu yatırımcılar karlarını realize etmek istedikleri için diğer spot ETF hizmeti sunan şirketlerinin aksine sürekli olarak satış yaparak Bitcoin üzerinde satış baskısı oluşmasına sebep oldular.

Ancak bu satışlar yaşanan girişlerin çok daha fazla olması sebebi ile ciddi manada bir engel oluşturmuyordu. Ancak son dönemde yaşanan savaş krizi, tıpkı daha önce yaşanan Ukrayna-Rusya sürecinde olduğu gibi yalnızca kripto paraları değil, tüm piyasaları olumsuz şekilde etkiledi. Bu etkiyle birlikte bitcoin fiyatı ve hacimler olumsuz şekilde etkilendi.

Fiyatın düşmesi ile birlikte ETF'lerde oluşan "hype" düşmeye ve girişler yavaşlamaya başladı. Grayscale tarafında yaşanan satışlar ilk günlere göre azalsa da girişlerin yavaşlaması sebebi ile günlük ETF'ler negatif şekilde kapanmaya başladı ve bu durum da fiyat üzerinde etki oluşturmaya başladı. Fiyatın düşmesi spot ETF'leri, spot ETF'ler ise fiyatı etkileyerek birbirini tetikleyen bir süreç oluşturdu.

Düşüşün ve hacimlerdeki gerilemenin tek sebebi savaş krizi değildi. Bir yandan da Bitcoin'de uzun zamandır heyecanla beklenen halving'in gerçekleşmesi ile birlikte piyasada artık fiyatlanacak bir sebebin kalmaması da yine düşüşteki etkenlerden biri olarak görüldü.

Diğer taraftan ABD'nin izlediği politikalar da geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi kripto para piyasalarının da olumsuz etkilenmesine sebep oldu. FED faiz indirimi konusunda 2024 yılında birden fazla faiz indirimi gerçekleştireceğini vaat etmişti. Ancak senenin ortasına yaklaştığımız süreçte henüz bir indirimin yapılmamış olması, gelen verilerin indirimin yapılabileceğini göstermiyor olması da riskli varlık olarak nitelendirilen varlıkları olumsuz etkiledi.

Tüm bu etkiler bir araya geldiğinde spot Bitcoin ETF'lerde ciddi miktarda giriş ve hacim düşüklükleri yaşandı.

Haftalık olarak spot Bitcoin ETF hareketlerine göz atacak olursak:

  1. hafta: +19.512
  2. hafta: +8.220
  3. hafta: -10.200
  4. hafta: +18.757
  5. hafta: +26.200
  6. hafta: +44.376
  7. hafta: +11.007
  8. hafta: +31.037
  9. hafta: +33.633
  10. hafta: +35.179
  11. hafta: -13.495
  12. hafta: +11.303
  13. hafta: +5.635
  14. hafta: -1.226
  15. hafta: -1.698
  16. hafta: -5.176

Spot Bitcoin ETF'leri konusunda mevcut yatırımcıların fiyatlandığı bölgeler göz önüne alındığında 60.000 dolar seviyesinin kritik olduğu konuşuluyor. Bu seviyenin üzerinde maliyetlenen yatırımcıların miktarının azımsanmayacak sayıda olması sebebi ile satışların Grayscale dışında ivmelenebileceği öngörüldüğü gibi alım için fırsat yaratabileceği de analistler tarafından konuşulanlar arasında yer alıyor.