Bitcoin Neden Düştü?- 7.12.2022

FED Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği konuşmada faiz artırımında yavaşlamanın aralık ayında başlayabileceğine dair sinyaller vermişti. Bu konuşma sonrasında dolar endeksinde düşüş gerçekleşirken, ABD borsalarında, emtialarda ve kripto para piyasasında yükseliş gelmişti. Ancak piyasadaki bu iyimser havayı cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri tersine çevirdi. Şöyle ki tarım dışı istihdam kasım ayında 263 bin artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklenti 200 bin olması yönündeydi. Beklentilerin üzerinde gelen bu veriyle birlikte saatlik ücretlerdeki artışın da halen devam etmesi, açıklanan imalat dışı Satınalma Yöneticileri Endeksi yani PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi piyasalarda satış baskısı oluşturdu.

FTX’in iflasının ardından gerçekleşen artçı sarsıntıların azalmasıyla birlikte Bitcoin’in de hareketleri makro ekonomik verilere göre şekillenen ABD borsalarıyla tekrar benzer doğrultuda oluşmaya başladı.

FED’in şahin hamlelerine karşın ABD’de ekonomik verilerinin soğumaması dolar endeksini güçlendirirken piyasalarda satış baskısı oluşturuyor. Bununla birlikte Çin’de ithalat ve ihracat rakamlarının Kasım'da beklentilerin üzerinde düşmesi endeksleri ve kripto para piyasasını olumsuz yönde etkilemiş olabilir diyebiliriz.