Bitcoin Piyasa Hakimiyeti Oranı (Dominans Oranı) Nedir?-banner-imageAkademi

Bitcoin Piyasa Hakimiyeti Oranı (Dominans Oranı) Nedir?

Hakimiyet (Dominans) kelimesinin kullanılması Bitcoin'in bir zamanlar piyasadaki tek kripto para olması ve ardından gelen tüm kripto paraların fiyat hareketlerinin Bitcoin'e bağlı olması sebebiyle kullanılmaktadır. Kripto para piyasası bir pasta olarak düşünüldüğünde Bitcoin’e ait dilimin Bitcoin piyasa hakimiyeti oranı olduğunu söylenebilir. Öncelikle pastanın büyüklüğünü incelenmelidir.

1 Ocak 2014’te toplam piyasa büyüklüğü 10 milyar dolar değerinde iken günlük işlem hacmi 35 milyon değerindeydi. 10 milyar dolar değerinin nasıl hesaplandığına göz atalım:

Dolaşımdaki Kripto Para Sayısı X Kripto Para Birim Fiyatı = Piyasa Değeri

Dolaşımdaki her kripto para için hesaplanan piyasa hacminin toplanması ile kripto para piyasasının toplam değeri elde edilir.

Örneğin,

1 Eylül 2020 verilerine göre Kripto Piyasası toplam değeri 390 milyar dolar değerindedir ve günlük işlem hacmi ise 124 milyar dolar değerindedir. Bu tarihte Bitcoin'in fiyatı ve dolaşımdaki Bitcoin sayısı çarpıldığında elde edilen değer ise 216 milyar dolar değerine denk gelmektedir. Gerekli hesaplamalar yapıldığında,

216 milyar dolar / 390 milyar dolar = 0.55 olarak hesaplanır ve Bitcoin'in toplam piyasa değerine oranı %55 olarak karşımıza çıkmaktadır.