Bitcoin Pizza Günü Nedir?-banner-imageAkademi

Bitcoin Pizza Günü Nedir?

Bitcoin Pizza Günü Nedir?

Bitcoin Pizza Günü, 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen Bitcoin ile yapılan ilk alışverişi anmak için her yıl kutlanan bir gündür. 2010 yılında gerçekleşen alışverişle Bitcoin tarihte ilk kez bir ürün satın alımında kullanıldı.

22 Mayıs 2010 tarihinde Florida'da yaşayan bir Bitcoin meraklısı olan Laszlo Hanyecz bir pizzacıdan iki büyük pizza satın aldı. Bu alışverişi gerçekleştirdiği günlerde Bitcoin henüz yeni bir teknolojiydi ve hala çok az bir topluluk tarafından biliniyordu. Laszlo Hanyecz, Bitcoin'in gerçek dünya satın alımlarında kullanılabileceğini göstermek istedi ve bunun için iki büyük pizza satın aldı. Bu iki büyük pizza için o dönemlerde ödediği miktar ise 10.000 Bitcoin’dir.

_happy_Bitcoin_Pizza_Day..jpg

Bitcoin Pizza Günü, Bitcoin'in ilk gerçek dünya kullanımını kutlamanın yanı sıra, Bitcoin'in yükselişini ve başarısını kutlamak için de bir fırsat olarak da değerlendirilmektedir. O günden günümüze kadar hem Bitcoin’in değeri ve adaptasyonu hem de Bitcoin’in kullanım alanı arttı. Dünyanın birçok noktasında ödeme aracı olarak kullanılabilen Bitcoin, 7 Eylül 2021 tarihi itibarıyla El Salvador’un resmi para birimi olarak da kabul edilmiştir.

Günümüzde Bitcoin’in Kullanım Alanları

Ülkemizde 2023 yılı mayıs ayı güncel tarihli olacak şekilde kripto paralar ödemelerde kullanılamamaktadır. Ancak günümüzde Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul eden ülkelerde birçok şey satın almak mümkündür. Bunlar arasında:

Çevrimiçi Alışveriş Siteleri

Birçok çevrimiçi alışveriş sitesi Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kabul etmektedir. Bitcoin’i direkt ödeme aracı olarak kabul etmemesine rağmen aracı firmalarla değerine eş alışveriş yapmayı da mümkün kılan siteler bulunmaktadır. Bunlar arasında Overstock, Newegg ve Shopify gibi dev şirketler de yer almaktadır.

Seyahat ve Tatil Şirketleri

Günümüzde birçok seyahat ve tatil şirketi müşterilerinin Bitcoin ile ödeme yapmasına imkan sağlamaktadır. Bunlardan birkaçı Expedia, Travala ve Destinia gibi önemli şirketlerdir.

Gayrimenkul Şirketleri

Gayrimenkul alanında da Bitcoin önemli bir yol katetmiştir. Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve Bitcoin ile ödeme yapma imkanı sağlayan şirketlerin birkaçı şu şekildedir:

  • Propy
  • Magnum Real Estate Group
  • The Ivanov Group

Spor Organizasyonları

Günümüzde dünya genelinde birçok spor kulübü taraftarlarına Bitcoin ile bilet satın alma imkanı sunmaktadır. Bu takımlardan bazıları şunlardır:

  • Dallas Mavericks (NBA)
  • Sacramento Kings (NBA)
  • Miami Dolphins (NFL)
  • Oakland Athletics (MLB)