BlackRock: FED’in Mayıs’ta Faiz Artırmasına İhtiyaç Olmayabilir

New York merkezli global yatırım yönetimi şirketi BlackRock’ın CEO'su Rick Rieder, geçtiğimiz ay bankacılık sektöründe yaşanan kargaşa ve iş gücü piyasası verilerinin ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğunu göstermesinin, FED’in mayıs ayındaki toplantısında faiz artırmaya ihtiyaç duymamasını sağlayabileceğini belirtti.

Reuters’ın haberine göre Rieder, cuma günü yakından takip edilen ABD Çalışma Bakanlığı istihdam raporunun, ABD'li işverenlerin geçen ay güçlü bir işe alım hızını koruduğunu göstermesine rağmen, aynı zamanda yavaşlayan ücret artışları, 3, 6 ve 12 aylık hareketli ortalamaların altında kalan istihdam artışı ile de dikkati çektiğini söyledi. Rieder'e göre bu veriler, geçen hafta açıklanan işgücü piyasası rakamları ve geçen ay iki ABD bankasının iflas etmesinin ardından daha sıkı kredi koşulları beklentileriyle birlikte yavaşlayan bir ekonomi tablosu çiziyor.

Rieder, piyasaların mart ayı enflasyon rakamını ve geçtiğimiz ay görülen ekonomik yavaşlamaya paralel olarak enflasyonun da gerilediğini görmeyi beklediklerini belirtti. Rieder ayrıca "Geçtiğimiz cuma günü açıklanan istihdam raporu, herhangi bir şekilde endişe verici olmasa da, yatırımcıların somut olarak daha yavaş olması gereken ekonomik koşulları daha net bir şekilde görmelerini sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Geçen ay görülen ekonomik yavaşlamaya paralel olarak enflasyonun ileriye dönük olarak azalmasının gerektiğini söyleyen Rieder, "Umarım ... piyasalar bundan sonra daha rahat bir FED bekleyebilir" dedi.