Blokzincir Temelleri: Optimistic Rollup Nedir?-banner-imageAkademi

Blokzincir Temelleri: Optimistic Rollup Nedir?

Rollup’lar blokzincirlerin yükünü hafifleten ölçeklendirme çözümleridir. Başta Ethereum blokzinciri olmak üzere, blokzincirlerin birçoğu yüksek bedel (tip) ödemek isteyenlerin öne geçtiği bir sıralama usulüne sahiptir. Bu da sürekli olarak daha hızlı işlem gerçekleştirmek isteyenlerin olacağı varsayımı altında gas fee’lerin (işlem ücretlerinin) yükselmesi anlamına gelmektedir. Tüm bu süreç sonunda ise pahalı blokzincirler ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun çözümü için geliştirilen birkaç yöntemden biri de rollup’lardır.

Rollup’lar temel anlamda Ethereum ana ağının her bloğunda yer kaplayacak olan işlem verilerini, ana ağın dışında rollup’larda küçülterek, kanıtlarını Ethereum ağına gönderip ana ağda daha küçük yer kaplamasını sağlayan çözümlerdir. Bu sayede güvenlik konusunda Ethereum ana ağı kullanılmaya devam edilecek ve güvenlikten ödün verilmeden ağın hızında artış yaşanacaktır.

İki Rollup yöntemi de ana ağın yoğunluğu azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Optimistic Rollup’ların ZK-Rollup’lardan farkı EVM üzerindeki akıllı kontratları çalıştırabilme özelliğidir.

Optimistic Rollup’ların genel özellikleri şu şekildedir:

  • Optimistic Rollup’lar bir 2. katman Ethereum ölçeklendirme çözümleridir.

  • Ethereum ana ağı üzerindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla ortaya çıkarılmıştır.

  • İşlemlerin ana ağ dışında küçültülmesi ve kanıtlarının ana ağa gönderilmesi üzerine çalışmaktadır.

  • Bu sayede Ethereum ana ağının güvenliğinden faydalanılarak daha az maliyetli ve daha yüksek performanslı işlemler gerçekleştirilebilir.

photo_2022-08-16_12-37-09.jpg

Temel Anlamda Optimistic Rollup Çalışma Şekli