Blokzincirde Gas (Yakıt) Nedir?-banner-imageAkademi

Blokzincirde Gas (Yakıt) Nedir?

Eğer daha önce Ethereum blokzinciri üzerinde herhangi bir transfer gerçekleştirmeyi denediyseniz gas (yakıt) ödemeleri hakkında bilgi sahibisinizdir. Eğer gönderimi sağlayacak kadar gas sahibi değil iseniz gönderiminiz gerçekleşmeyecektir. Çünkü gönderiminiz için ödediğiniz gas ücretinin madenciler tarafından kabul edilmesi gereklidir, bu işleyiş İşin İspatı (Proof-of-Work) konsensusu ile işleyen blokzincir projelerinde de geçerlidir.


Gas Nedir?

Ethereum ağında işlemlerin gerçekleşmesi için gas mecburi bir unsurdur. Daha detaylı söylemek gerekirse Ethereum üzerindeki işlemci gücünü kullanmak için gerekli olan yakıt birimine gas denir. Herhangi bir ICO ya da Ethereum cüzdanınız ile gönderim sağlamaya çalıştığınızda gas ödemesi gerçekleştirerek madencilerin kazanç elde etmesine yardımcı olabilir bu sayede de madencilerin işleminizi blok içerisine dahil edip gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Ethereum üzerindeki Gas ücretleri ETH olarak ödenmektedir. Ancak bu hesap birim bazında daha kolay hesaplanması için GWEI cinsinden hesaplanır.


Gas (Yakıt) Limiti

Gas Limiti bir kullanıcının kullanmak istediği işlemci gücü için ödemek istediği en yüksek değerdir. Bu konuda Ethereum izahnamelerinden birinde yer alan açıklamaya göre her işlem en az 21,000 Gas değerinde olabilir.


Gas (Yakıt) Ücreti

Her gas birimi GWEI cinsinden ifade edilir. GWEI ise WEI biriminin daha rahat anlaşılabilir şeklidir. WEI, Ethereumun en küçük birimidir. Aşağıda yer alan tabloda WEI, GWEI, Ethereum oranlarını görebilirsiniz.

tablo.png