Bored Ape Yacht Club (BAYC) Nedir?-banner-imageAkademi

Bored Ape Yacht Club (BAYC) Nedir?

Son yıllarda kripto para ekosistemi ve blokzincir teknolojisinin benimsenmesiyle yeni ürün örnekleri ortaya çıktı. Bunlardan biri de NFT’lerdir.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) Nedir?

Bored Ape Yacht Club veya kısaltılmış haliyle “BAYC”, Ethereum blokzincir üzerine inşa edilmiş, NFT koleksiyonudur. Koleksiyon, bir algoritma tarafından belirli prosedürler kapsamında oluşturulan, karikatür görünümlü maymunların profil resimlerini içermektedir. Koleksiyonda her biri tamamen benzersiz özelliklere sahip 10.000 NFT bulunmaktadır. BAYC, 30 Nisan 2021’de Yuga Labs tarafından piyasaya sürülmüştür.

Bored Ape Yacht Club Ekibi ve Şirket

Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT koleksiyonu teknik olarak Yuga Labs tarafından oluşturuldu. Yuga Labs, BAYC'nin ana şirketidir. Aslında Yuga Labs'ın temel amacı, tamamen NFT merkezli olan yeni bir ürün geliştirmektir. Bored Ape Yacht Club, Gargamel, Gordon Goner, Emperor Tomato Ketchup ve No Sass takma adlarını kullanan anonim kişiler tarafından geliştirilen bir platformdur. Başlangıçta BAYC NFT koleksiyonunu biraz şaka olarak gördüler. Esas olarak birlikte eğlenmeyi ve yaratıcı becerilerini test etmeyi amaçladılar. BAYC daha sonra NFT alanınında daha önce hiçbir NFT koleksiyonunun olmadığı şekilde ana akımda yer buldu ve popüler oldu.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT’leri Nasıl Görünüyor ve Özellikleri Nelerdir?

BAYC koleksiyonunda her bir NFT, onu diğerlerinden ayıran kendine özgü ifadeye, kıyafetlere, aksesuarlara sahiptir. Ethereum’daki diğer NFT’ler gibi BAYC de ERC-721 standardında yaratıldı. Her bir BAYC NFT’si kanıtlanabilir şekilde benzersizdir, nadirdir ve kopyalanması imkansızdır. Bu NFT’lerin yarattığı doğal değerin temel parçasını oluşturmaktadır.

Hepimiz biliyoruz ki bir sürü hayvan temalı NFT avatar projesi var. Hiçbiri henüz BAYC'nin başarısına ve etkisine yaklaşmış değil. Peki BAYC NFT koleksiyonunu bu kadar başarılı yapan şey nedir sorusuna cevap arayalım. Kurucularının bu soruya cevabı topluluğun sıkı bir şekilde BAYC koleksiyonuna bağlı olmasıdır.

Ekran Alıntısı.PNG

Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT'lerini Kim Satın Aldı?

BAYC’nin popülaritesi ve trend kültürdeki etkisiyle ünlüler ve markalar nezdinde muazzam bir etki yarattı. BAYC'nin ünlü üyelerinden bazıları; Snoop Dogg, Madonna, Eminem, Justin Bieber, Steve Aoki, Post Malone, Paris Hilton, Jimmy Fallon, Gary Vaynerchuk, Steph Curry ve Josh Hart, MeUndies ve Adidas’dır. Ayrıca Christie's ve Sotheby's bir dizi BAYC NFT satışına ev sahipliği yapan iki ünlü müzayede evidir.

Bored Ape Kennel Club (BAKC) Nedir?

BAYC ilk olarak The Bored Ape Kennel Club (BAKC)’ı kurdu. İlk aşamada BAKC, doğrudan satın alıma kapalı olarak ortaya çıktı. Her Bored Ape sahibi, doğrudan kendilerine ücretsiz airdropla verilen köpek temalı bir BAKC NFT’si aldı.

BAKC-11.png

Mutant Ape Yacht Club (MAYC) Nedir?

Mutant Ape Yacht Club (MAYC) NFT'leri 28 Ağustos 2021'de yayımladı. Mutant Ape Yacht Club (MAYC), orijinal BAYC'ye benzer, mutant temasına sahip bir zombi maymun koleksiyonudur. Maksimum 20.000 Mutant Maymun NFT içermektedir. Orijinal 10.000 BAYC NFT sahiplerine, airdrop ile “M1, M2 ve M3” (Mega Mutant) gibi rastgele bir seviyeden mutant serum şişesi dağıtıldı. Bu serum aracılığıyla NFT’lerini Mutant Maymunlara dönüştürebilirler. 7.500 M1, 2.492 M2 ve 8 M3 vardıMutant Maymun serumu blunmaktadır. M1 ve M2 serumları kullanılarak yaratılan mutantlar, yeni modifikasyonlarla orijinal maymun özelliklerini koruyarak değişim sağlamaktadır. M3 serumu ile oluşturulanlar ise farklı özellikler kazanmaktadır. BAYC yaratıcıları Yuga Labs'ın Bored Ape Yacht Club ve eşlik eden koleksiyonu The Bored Ape Kennel Club (BAKC)'dan sonra piyasaya sürdüğü üçüncü NFT koleksiyonudur. Üçüncü koleksiyon olmalarına rağmen Mutantlar aslında BAYC'nin ilk yol haritasının 1.0'ında yer almaktaydı. Hatta önem açısından BAYC üyeliğinin ikinci kademesi niteliğini taşımaktadır.

The-Mutant-Ape-Yacht-Club.jpg

APEcoin (APE) ve Bored Ape Yacht Club (BAYC)

ApeCoin (APE), Ethereum blokzincirinde ortaya çıkarılan ERC-20 tabanlı bir tokendır. ApeCoin, APE Vakfı tarafından desteklenen ve gelişen APE ekosisteminde kullanılmak üzere ortaya çıkarıldı. APE, Bored Ape Yacht Club ekosisteminin fayda ve yönetişim tokenı olarak işlev göstermektedir. 17 Mart 2022 tarihinde kripto para ekosistemine dahil olan bir projedir.

BAYC ve MAYC sahipleri APEcoin airdrop işleminden doğrudan yararlananlar oldu. Bored Ape ve Mutant sahipleri lansman gününde APEcoin airdropları aldı. Ek olarak “BAYC-BAKC” veya “MAYC-BAKC” eşleşmesi bulunan NFT sahiplerine daha büyük bir APEcoin payı verildi.

Bored Ape Yacht Club (BAYC) Faydaları

  • BAYC, dijital bir koleksiyon ürünüdür. Bu nedenle BAYC ile yapabileceğiniz en temel şey ona sahip olmak ve yatırım olarak değerlendirebilmektir. NFT olarak her BAYC maymunu benzersizdir ve blokzincirde depolanır, bu da sahiplik ve kaynağın izlenmesine ve doğrulanmasına olanak tanır.

  • BAYC sahipleri maymunlarını diğer koleksiyonculardan veya yaratıcıdan satın alabilir ve daha sonra bunları gelecekte satabilir veya takas edebilir.

  • Bir yatırım şekli olarak BAYC maymunları elde tutulabilir.

  • BAYC, tüm maymun NFT sahiplerinin diğer maymunları ziyaret edebileceği, takılabileceği ve onlarla etkileşim kurabileceği sanal bir dünya da yarattı.