Cardano (ADA) Neden Düştü? -9.06.2023

Cardano, Proof of Stake (Pay İspatı) mutabakat mekanizması kullanıyor. ADA, Cardano platformunun yerel tokenidir. İnsanlar platformu kullanmak için işlem ücretlerini ödemek üzere ADA tokenlerini kullanmaktadır. Bu tokenlar aynı zamanda pay ispatı sistemini çalıştıran doğrulayıcılara da ödül olarak verilmektedir. Cardano, ağ katılımcılarının blokzincirinin işleyişine katılma hakkı kazanmak için belirli miktarlarda kripto para yatırdıkları bir süreç olan staking'i kullanır.

Cardano ekibi, saniyedeki işlem hızını (TPS) arttırmak için Pay İspatı protokolünü kullanan bir algoritma olan Ouroboros mutabakatını geliştirmiştir. Ouroboros, enerji kullanımını ve yeni blok oluşumu süresini azaltmak için özelleştirilmiştir. Cardano'yu Charles Hoskinson kurmuştur. Hoskinson, aynı zamanda Ethereum'un da kurucu ortaklarından biridir.

ADA, son 7 günde yaklaşık %5, son 24 saatte ise %3.44’lük düşüş gösterdi. ADA’da gerçekleşen düşüşü SEC-kripto para sektörü arasındaki gelişmelerle bağlantılı görebiliriz. Nitekim SEC, pazartesi günü global kripto varlık platformu olan Binance ve CEO’su CZ’ye, salı günü de ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase’e dava açtı. SEC’nin açtığı davalarda bazı alt koinleri menkul kıymet olarak nitelendirdi. Bunlardan bir tanesi de ADA oldu. Bu durumu ADA’nın düşüşünün nedenlerinden birisi olarak görebiliriz.