Cardano (ADA) Neden Yükseldi? -22.09.2022

Cardano, Proof of Stake (Pay İspatı) mutabakat mekanizması kullanıyor. ADA, Cardano platformunun yerel tokenidir. İnsanlar platformu kullanmak için işlem ücretlerini ödemek üzere ADA tokenlerini kullanmaktadır. Bu tokenlar aynı zamanda pay ispatı sistemini çalıştıran doğrulayıcılara da ödül olarak verilmektedir. Cardano, ağ katılımcılarının blokzincirinin işleyişine katılma hakkı kazanmak için belirli miktarlarda kripto para yatırdıkları bir süreç olan staking'i kullanır.

Cardano ekibi, saniyedeki işlem hızını (TPS) arttırmak için Pay İspatı protokolünü kullanan bir algoritma olan Ouroboros mutabakatını geliştirmiştir. Ouroboros, enerji kullanımını ve yeni blok oluşumu süresini azaltmak için özelleştirilmiştir. Cardano'yu Charles Hoskinson kurmuştur. Hoskinson, aynı zamanda Ethereum'un da kurucu ortaklarından biridir.

Cardano (ADA), son 24 saatte %2.17’lik yükselişiyle 8.47 TL’den işlem görüyor. ADA’nın tüm piyasalardaki işlem hacmi ise %32 yükseliş gösterdi. ADA’da Vasil hard fork güncellemesinin Türkiye saatiyle 00:45’te gerçekleşmesi bekleniyor.

Cardano'nun (ADA) arkasındaki ana kuruluş olan Input Output, (IOHK) 16 Eylül'de yayınladığı bir blog yazısında yükseltme öncesinde ilgili çekirdek mühendislik ekiplerinin olumlu bir sonucu garanti altına almak için yoğun test ve entegrasyon çalışmaları yürüttüğünü belirtmişti. IOHK, yükseltmenin Cardano'nun akıllı sözleşmesini Plutus v2 aracılığıyla geliştirmesinin beklendiğini, akıllı sözleşme platformunun verimliliğini artıracak şekilde ayarlandığını açıkladı. IOHK’ya göre Vasil hard fork güncellemesi işlem boyutunu azaltmak, verimi artırmak ve komut dosyası yürütme maliyetlerini düşürmek için öngörülen referans komut dosyası işlevselliğinin de kilidini açacak. Öte yandan Finbold’un haberinde IOHK’nın 22 Eylül'deki yükseltmenin ardından 24 Eylül'de bir ‘üretim öncesi’ ortamın oluşturulacağı bilgisi yer aldı. Bu bağlamda yeni Plutus özellikleri ve maliyet modellerinin 27 Eylül'de ana ağa geçmeden önce üretim öncesi ortamda kullanıma sunulacağı öğrenildi. Tüm bu gelişmelerin ADA’nın fiyatına olumlu yansıması olduğu düşünülebilir.