Cardano (ADA) Neden Yükseldi? -4.01.2023

Cardano, Proof of Stake (Pay İspatı) mutabakat mekanizması kullanıyor. ADA, Cardano platformunun yerel tokenidir. İnsanlar platformu kullanmak için işlem ücretlerini ödemek üzere ADA tokenlerini kullanmaktadır. Bu tokenlar aynı zamanda pay ispatı sistemini çalıştıran doğrulayıcılara da ödül olarak verilmektedir. Cardano, ağ katılımcılarının blokzincirinin işleyişine katılma hakkı kazanmak için belirli miktarlarda kripto para yatırdıkları bir süreç olan staking'i kullanır.

Cardano ekibi, saniyedeki işlem hızını (TPS) arttırmak için Pay İspatı protokolünü kullanan bir algoritma olan Ouroboros mutabakatını geliştirmiştir. Ouroboros, enerji kullanımını ve yeni blok oluşumu süresini azaltmak için özelleştirilmiştir. Cardano'yu Charles Hoskinson kurmuştur. Hoskinson, aynı zamanda Ethereum'un da kurucu ortaklarından biridir.

ADA, son 24 saatte %4.15 yükselişle birlikte yaklaşık 5 TL’den işlem görüyor. ADA’nın tüm piyasalardaki işlem hacmi ise son 24 saatte %55 yükselişle birlikte yaklaşık 225 milyon USD olarak görünüyor. DeFiLlama'ya göre, Cardano'nun ilk beş DeFi protokolü son 24 saat içinde etkinliğini artırdı. Cardano'nun önde gelen DEX'i Minswap, geçtiğimiz gün TVL'nin %2,53 oranında arttığını kaydetti. Ayrıca, Indigo, WingRiders ve MuseliSwap de TVL'lerini gün içinde %5'ten fazla artırdı. Nitekim Cardano DeFi TVL, yılın başından bu yana %11 oranında bir artış gösterdi. Ağ üzerinde artan DeFi momentumunun ADA’nın yükselişinin nedenlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.