Çekiç Formasyonu Nedir?-banner-imageAkademi

Çekiç Formasyonu Nedir?

Çekiç Formasyonu Nedir?

Çekiç formasyonu, finansal varlıkların fiyatında oluşabilecek potansiyel bir trend dönüşünü tahmin etmek için yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Formasyonun tam olarak ne zaman ve kimin tarafından tasarlandığı bilinmese de mum “Doji” formasyonlarının Japonya’da ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Bu formasyon genellikle bir finansal varlığın fiyatı düştükten sonra ortaya çıkar ve yatırımcılar tarafından piyasanın bir dip oluşturmaya çalışması olarak yorumlanır. Fiyat dip yaptıktan sonra oluşan fiyat mumu bir çekice benzediği için formasyon çekiç formasyonu olarak adlandırılır.

çekiç formasyonu1.PNG

Formasyonun oluşması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

  • Çekiç formasyonunun, gövde uzunluğunun, en az iki katı olan uzun bir alt/üst gölge,
  • Mumda oluşan desen, gövdesinde uzun bir ince çizgi (fiyatın geri çekilmesi) mumun en üst veya en alt kısmının bir çekiç kafasına benzemesi gerekmektedir,
  • Formasyon, ilgili finansal varlığın fiyatı bir satış baskısı dönemine girdikten sonra oluşmalıdır,
  • Formasyondan sonra oluşacak olan mum güçlü bir yükseliş trendinde olmalıdır,

Çekiç formasyonu yatırımcılar tarafından, ilgili finansal varlığın fiyatını düşüren satış baskısının tükendiğinin ve formasyondan sonra alıcıların devreye girmeye başladığının bir işareti olarak yorumlanmaktadır. Ayrıca formasyon yatırımcılar tarafından dip noktası olarak yorumlanmaktadır.

Bu bilgilerle birlikte, çekiç formasyonunun teknik analiz türlerinin bir parçası olduğunu ve yatırım kararları almak için diğer teknik göstergelerle birlikte kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.