Celo (CELO) Neden Düştü?- 20.10.2022

Celo, 2017 yılında GoDaddy yöneticileri Rene Reinsburg ve Marek Olszewski ile MIT profesörü Sep Kamvar tarafından kuruldu. Celo (CELO), mobil kullanıcılara kripto para birimleri için küresel ödeme altyapısı hizmetleri sunar. Hem kriptografik hem de merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) olmak üzere dijital varlıkların cihazlar, operatörler ve ülkeler arasında bağımsız olarak kullanılabilmesini hedeflemektedir. Böylece para daha önce hiç olmadığı kadar mobil, küresel ve erişilebilir bir kimliğe bürünür.

Nitekim Celo, dünyanın dört bir yanındaki mobil kullanıcıların kripto para birimiyle basit finansal işlemler yapmasına olanak sağlamak için tasarlanmış bir platformdur. Platformun kendi blokzinciri mevcuttur. Celo blokzinciri, dünyadaki tüm cep telefonlarını tek bir merkezi olmayan çerçeve içinde birleştirmek üzere tasarlanmıştır. Şirketin blokzinciri aynı zamanda merkezi olmayan uygulamalara da ev sahipliği yaparak platformu Web 3.0 faaliyetleri için potansiyel bir merkez haline getiriyor. Mevcut uygulamalar arasında bir kitle fonlama platformu ve evrensel gelir planlarını desteklemek için tasarlanmış bir program yer alıyor.

Dünyadaki herhangi bir telefon numarasına ödeme gönderme ve alma özelliği ile finansal faaliyetlerin küresel olarak herkes tarafından ulaşılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Celo'nun hedefi, merkeziyetsiz uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Merkeziyetsiz finansın (DeFi) özelliklerini kullanarak iki teknoloji arasında köprü görevi görmektir.

Tüm zamanların en yüksek değerinin yaklaşık %93 altında olan Celo, son 24 saatte %3.22 düşüşle 13.2 TL’den işlem görüyor. Ayrıca Celo’nun tüm piyasalardaki işlem hacmi %5.69 düşüşle birlikte yaklaşık 12 milyon USD olarak görünüyor. Celo’daki bu düşüşü teknik analiz kaynaklı faktörlere bağlayabiliriz.