Chiliz (CHZ)-banner-imageKoin İncelemeleri

Chiliz (CHZ)

Projenin Adı: Chiliz

Projenin Belirteci: CHZ

Projenin İnternet Sitesi: https://www.chiliz.com/

Projenin Twitter Adresi: https://twitter.com/chiliz

Projenin İzahname Adresi: https://www.chiliz.com/docs/CHZ_whitepaper.pdf


A. Chiliz Nedir?

Alexandre Dreyfus tarafından 14 Şubat 2018’de piyasaya sürülen Chiliz spor kuruluşlarının sahip oldukları kitleler ile etkileşim kurmalarına yardımcı olmak için blokzincir tabanlı araçlar sunmaktadır. En önemli özelliği Socios.com platformunun hizmet tokeni olmasıdır. 2018 yılında Malta'da kurulan şirketin sahiplendiği vizyon; ana akım tüketicilere yönelik blokzincir destekli ürünler ve hizmetler için bir para birimi seçeneği sağlamaktır. Milyonlarca spor fanatiğine tokenize edilmiş varlıklarla söz hakkı vermektedir. Taraftarlar, Socios.com platformundaki spor kulüplerine ait fan tokenleri CHZ token ile alıp satabilir. Ayrıca platformda yer alan spor kulüpleri hakkında anketler oluşturabilir ve oluşturulan farklı anketlere katılabilirler.


B. Chiliz Neler Sunmaktadır?

CHZ, Ethereum, Binance Smart Chain ve Tron gibi farklı blokzincir altyapılarını kullanmaktadır. Ana hedefi tüketicilere yönelik blokzincir destekli ürünler ve hizmetler için bir para birimi seçeneği sunmaktır. Spor ve espor dünyasına mensup olan Chiliz ve Socios.com, spor takımları, ilgili kurumlar ile taraftarlar arasında önemli stratejik bir köprü konumundadır. Chiliz (CHZ) sayesinde Socios.com platformunda taraftarlar fan tokenları alıp satabilir ya da takas edebilir. Taraftarlar destekledikleri spor kulüpleri odaklı anketlerde oy kullanabilir. Kulüplerin iş birliği içerisinde olduğu marka ya da kuruluşlardaki avantajlardan yararlanabilirler. Chiliz, spor ve eğlence kuruluşlarının kitleleriyle etkileşim kurmasına, Socios.com spor taraftarlarının etkileşim oranını aktif hale getirmeyi hedeflemektedir. Örneğin; X bir futbol kulübü, fan token sahiplerine bilet satın alma önceliği, transferler konusunda oy kullanarak söz sahibi olma gibi avantajlı haklar tanıyabilir. Socios.com ve Chiliz, iş birliği yaptığı spor kulüpleri ile Taraftar Token Arzı (FTO) gerçekleştirerek fan token sahiplerine yatırım aracı olarak da değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Spor hayranları ve kripto meraklıları spor dünyasının bilinen bazı kulüplerine ait resmi dijital varlıklarını Chiliz.net'ten CHZ token ile alıp satabilirler.


C. Chiliz Teknolojisi

CHZ, Ethereum, Binance Smart Chain ve Tron gibi farklı blokzincir altyapılarını kullanmaktadır. Taraftar tokenları, tescilli bir kontrol mekanizması ile Socios yan zincirinde basılmaktadır. Yan zincir, Yetki Kanıtı (PoA) mekanizması kullanılarak oluşturulur ve doğrulanır.

  • Proof of Authority (PoA): Polkadot’un geliştiricisi Parity Technologies ve Ethereum’un kurucu ortaklarından Gavin Wood tarafından 2015 yılında geliştirilmiştir. Blokzincir katılımcılarının işlem bloklarını doğrulamak için kimlik ve itibarlarını ağa bağladıkları bir mutabakat mekanizmasıdır. PoA kullanan blokzincir ağı, yeni blok üretme yetkisini sadece kimliği ve yetkinliği doğrulanmış ağ katılımcılarına vermektedir.

CHZ yaratıcılarına göre blokzincir altyapısıyla sunulan “oy hakkına sahip olma” hizmeti, oy bütünlüğü ve şeffaflığını korumanın en pratik ve güvenilir yoludur. Tüm Taraftar Tokenlar sanal cüzdanda saklanır. Taraftarlar korumalı bir ortamda, destekledikleri kulüplerin tokenlarına sahipse anketlerde oy kullanabilir. Diğer bir ifadeyle socios.com platformunda bulunan herhangi bir x bir kulübün yayımladığı ankette oy kullanmak için o kulübün tokenına sahip olmanız gerekmektedir. Anketler kulüpler tarafından düzenlenir ve blokzincir teknolojisine sahiptir.

  • CertiK: CHZ tokenı CertiK güvenlik mekanizması tarafından denetlenmektedir. Akıllı sözleşme protokolleri için güvenliği sağlayan bir denetim hizmetidir. CertiK sertifikasına sahip olan platformlar, güvenlik açısından denetlenir ve herhangi bir güvenlik sorunuyla karşı karşıya kaldığında hızlıca çözüm aksiyonları alabilir. Böylece kullanıcılarına daha sağlıklı ve şeffaf bir hizmet ortamı sunabilir.

E. Chiliz Dijital Varlık Ekonomisi

Chiliz, Ekim 2018'de Ethereum ana ağında piyasaya sürüldü. Socios.com ve Chiliz futbol endüstrisine tokenizasyon yöntemiyle aktif etkileşim hizmetleri sunmaktadır. Socios.com, iş birliği yaptığı spor kulüpleri ile Taraftar Token Arzı (FTO) gerçekleştirerek fan token sahiplerine yatırım aracı olarak da değerlendirme fırsatı sunmaktadır. İş birliği yapılan herhangi bir kulübün tokenini elde etmek için taraftarların önce bir kripto para birimi değişimi yoluyla Chiliz tokenlerini satın alması gerekir. Ayrıca Socios.com, Chiliz Fintech platformu ve Chiliz tokeni (CHZ) tarafından desteklenmektedir.

Chiliz (CHZ) Arz Rakamları (21.02.2022)

  • Dolaşımdaki Arz: 5.975.068.013 CHZ

  • Toplam Arz: 8.888.888.888 CHZ

  • Maksimum Arz: 8.888.888.888 CHZ


F. Chiliz İş birlikleri

Socios: Uluslararası spor endüstrisini kapsayan ve dünyanın en büyük spor organizasyonlarına küresel hayran kitleleri ile etkileşim kurmanın olanaklarını sunan bir platformdur. Socios.com, kulüplerin taraftarlar ile etkileşimini sunduğu dijital, güvenli ve şeffaf imkanlar çerçevesinde, tamamen gerçek deneyimlere bağlı olarak sağlar.

Chainlink: Chainlink, akıllı sözleşmelerin zincir dışı veri akışlarına, web API'lerine ve geleneksel banka ödemelerine güvenli bir şekilde erişmesini sağlayan merkeziyetsiz bir oracle ağıdır. Chiliz, CHZ ve USD arasındaki dönüşümler kapsamında zincir üzerinde doğru fiyatlandırma sağlamak için Chainlink fiyat beslemelerini desteklemektedir.

Enjin: Chiliz, Socios.com'daki kullanıcılar için Ethereum tabanlı markalı koleksiyon ürünleri üretmek amacıyla blokzincir ekosistem geliştiricisi Enjin ile entegre oldu.


G. Chiliz Değerlendirme

Dünyada spor ve espor ekosistemi geçmişte ve günümüzde bulunduğu mevkiyi kendini güncelleyerek koruyan bir endüstridir. Fan token ekosistemi üzerine kurgulanan Chiliz ise bu endüstrinin bir parçası olarak taraftarlar ve kulüpler arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla çalışmalar gerçekleştirmektedir.