Çin’de Dijital Yuan Benimsendi mi?

Uzmanlar, Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan e-CNY'nin daha geniş kitlelerce benimsenmesi için ödeme devleri WeChat Pay ve Alipay ile yakın iş birliği içinde çalışması gerekeceğini belirtiyor.

Bir yıl önce pilot şehirlerde halka açık olarak indirilmeye sunulan e-CNY uygulaması, Aralık ayı sonunda kullanıcıların arkadaşlarına genellikle özel günlerde veya festivallerde kırmızı zarflar içinde verilen nakit hediyeler göndermelerine olanak tanıyan kırmızı paket özelliğini kullanıma sundu. Bu özellik, 21 Ocak'ta başlayacak ve bir hafta sürecek olan Ay Yeni Yılı tatiline hazırlık niteliği taşıyor.

 e-CNY uygulaması kullanıcılarının hem Tencent Holdings tarafından yönetilen Çin'deki baskın ağ ve ödeme uygulaması WeChat hem de Jack Ma'nın Alibaba holdinginin bir iştiraki olan Ant Group tarafından kontrol edilen rakip Alipay aracılığıyla kırmızı zarf göndermelerine olanak tanıyor.

Şanghay merkezli bir fintech danışmanı olan Richard Turrin Forkast'a verdiği demeçte, "Dijital yuanın hem WeChat Pay hem de Alipay'de kullanılabilir olması gerektiği çok açık," dedi. Turrin ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"WeChat Pay baskın sosyal ağ, dolayısıyla insanlara para gönderebilmek istiyorsanız WeChat'te olmak zorundasınız. Alipay muhtemelen WeChat'ten daha az önemli, marjinal olarak daha az önemli, ancak e-ticaretteki kullanımı nedeniyle dijital yuan'ı kullanabilmek için de önemli bir yer." Dijital yuanın WeChat Pay veya Alipay'in yerini almaya çalışmadığını vurgulayan Turrin, “Yapmaya çalıştığı şey insanlara üçüncü bir ödeme seçeneği sunmak." dedi.

Devlet destekli blokzincir tabanlı hizmet ağının geliştiricisi Red Date Technology'nin Başkanı Yifan He, Forkast'a verdiği demeçte, dijital yuanın kullanım durumunun normal bir banka hesabına çok benzemesi nedeniyle henüz yaygın olarak benimsenmediğini söyledi.

Çin'in güneydoğusundaki büyük bir şehir olan Shenzhen'de bir üniversite öğrencisi de "e-CNY uygulamasını başlangıçta bir tür indirim kuponu veya eşantiyon için indirdim; ancak WeChat Pay ve Alipay'i kullanmayı daha uygun bulduğum için gerçekten kullanmadım," ifadelerini kullandı.

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası'nın (PBOC) eski Araştırma Direktörü ve Tsinghua Üniversitesi'nde Finans Profesörü olan Xie Ping de 28 Aralık tarihli bir Caixin raporuna göre, yakın tarihli bir üniversite konferansında Çin'in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) hakkında kamuoyuna eleştirel yorumlarda bulundu. Ping konuşmasında Çin'de dijital yuanının çok az kullanılmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Cointelegraph’ın haberine göre Ping, kümülatif dijital yuan işlemlerinin, piyasaya sürüldükten iki yıl sonra, Ekim ayında yalnızca 14 milyar USD’yi (100 milyar yuan) geçtiğini belirtti. Sonuçlar ideal olmadığını belirten Xie, "kullanım düşük ve oldukça hareketsiz" dedi.