Çin, Dijital Yuan Kullanımını Ülke Genelinde Genişletmek İstiyor

Çin, Dijital Yuan için kullanım alanını ülke geneline genişletmeyi amaçlıyor. Çin'in merkez bankası olan Çin Halk Bankası'nın Başkan Yardımcısı Fan Yifei, bir ekonomik forumda yaptığı açıklamada, merkez bankasının bu yılın başından itibaren finansal dijitalleşmeyi hızlandırdığını ve 2022-25 dönemini kapsayan finansal teknoloji için geliştirme taslağı yayımladığını belirtti.

Fan, konuşmasında ekonominin dönüşümünü desteklemek amacıyla, ülkenin finansal sistemini geliştirmek için temel teknolojileri güvence altına alma ve dijital ekonominin gelişimine uyum sağlayabilecek finansal altyapı oluşturma ihtiyacının altını çizdi.

Şu anda toptan satış, catering, eğlence, turizm ve devlet ödemeleri gibi birçok sektörde Dijital Yuan için tekrarlanabilir ve teşvik edilebilir bir platform oluşturulduğunu belirten Fan, 2019 yılında belirlenen ilk dört deneme şehrindeki dijital yuan kullanımının eyalet geneline yayılmasının beklendiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Çin Merkez Bankası dijital para birimi (CBDC) olan Dijital Yuan'ı Ekim 2020'de dört şehirde ve Kış Olimpiyatları merkezlerinde piyasaya sürmüştü. Kasım 2020'de Dijital Yuan altı pilot şehirde daha piyasaya sürülmüştü. Nisan 2022'de Çin Merkez Bankası pilot listeye 11 şehri daha ekleyeceğini duyurmuştu.

Dijital Yuan’ın şimdiye dek 23 şehirde testleri tamamlanmıştı